Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Gurmanai

2014-03-29 17:06:33
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Gurmanai

Jei manote, kad gurmanu būti brangu - klystate. Nebūtina kas dieną valgyti ančių kepenėles. Gurmaniško maisto vartojimas remiasi ne dažnumu ar skrandžio užpildymu tam, kad išgyventum, o pasimėgavimo ir malonumo koncepcija. Gal todėl į gurmaniškų produktų kainas reikia žiūrėti ne pro kasdieninės mitybos akinius. Labai svarbu suprasti, kad „tas“ maistas – tai lėtas maistas, visiška priešingybė valgymui judant. Greitis iš maisto atima malonumo dalį ir palieką tik resurso vaidmenį, kuris veda prie supaprastinimo, sukelia konvejerio efektą ar atsisako precizikos.

Tikriausiai jums tenka patirti, kad vis dažniau nebėra ribos tarp darbo ir laisvalaikio – kažkas vis tikisi, kad dirbantis žmogus taps pasiekiamas bet kurio metu, todėl ta lėta minutė, kai esate kitų netrugdomas atrodo tikrai brangi. Taip pat brangus atrodo lėtas maistas, jo kaina susideda iš momento, kai jūs leidžiate sau neskubėti vertės ir produkto pagaminimo pastangų kiekio.

Kodėl gurmanai nestorėja?

Anglijoje mokslininkai atliko tyrimą, kurio dalyviai buvo padalinti į dvi grupes: gurmanus ir ne gurmanus. Pirmai grupei priskirti žmonės, kurie mėgsta valgyti prie gražiai serviruoto stalo, teikiantys didelę reikšmę prieskoniams ir padažams, maisto skonio ir kvapo atspalviams. Tuo tarpu antrosios grupės dalyviai teigė, kad jiems svarbiausia - skaniai pavalgyti, ir tiek. Tęsiant tyrimą paaiškėjo, kad žmonių su antsvoriu tarp gurmanų yra daug mažiau. Ir nieko stebuklingo čia nėra: gurmanai valgo lėčiau, jų tikslas nėra kuo greičiau pasisotinti, jie mėgaujasi kiekvienu kąsniu.

Daugelis žmonių kas dieną valgo tą patį maistą - bulves su kotletais, koldūnus, daržovių sriubą. Kas čia blogo? Štai kas. Įsivaizduokite, kad jūsų lėkštėje yra dešimties-penkiolikos koldūnų porcija. Pirmą koldūną jūs valgysite su pasimėgavimu. Tačiau antras pasirodys ne toks skanus, o trečias - dar mažiau. Valgydami likusius koldūnus visai nustosite jausti skonį, o jūsų dėmesį nuo maisto nukreips kiti dalykai - pokalbis ar televizorius. Nejausdami skonio, nesimėgaudami maistu mes valgome tol, kol persivalgome. Jei maistas, kurį valgome, yra vienodas, vienintelis būdas pajusti valgymo malonumą - pasisotinti kuo greičiau ir, žinoma, suvalgyti kuo daugiau.

Egzistuoja tokia „didelės, įvairaus maisto lėkštės“ taisyklė. Tai yra, vienoje lėkštėje patiekta gabalėlis neriebios mėsos, žuvies, keletas rūšių supjaustytų daržovių, pora mėgstamų koldūnų, šiek tiek ryžių, bulvių, konservuotų pupelių, po truputį padažų, riekelė duonos. Valgydami tokį patiekalą jūs ragaujate vieną produktą po kito, mėgaujatės kiekvienu kąsneliu. Standartinės tokios porcijos kaloringumas nedidelis - ne daugiau 250 kalorijų. Todėl žmogus gali sėkmingai lieknėti per dieną suvalgydamas net 7 tokias porcijas.

Taigi, nebijokite savęs palepinti, pasimėgauti nuotabiais gurmaniškais patiekalai. Juk visi esam verti retkarčiais pasinerti į nuostabių skonių jūrą...

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Įdomūs faktai apie obuolius
Įdomūs faktai apie obuolius

Įrodyta, kad obuoliuose yra itin daug laisvųjų radikalų poveikį neutralizuojančių antioksidantų. Minkštime pastarųjų netrūksta, bet dar daugiau rastume žievelėje. Joje aptikta triterpenoidų – organinių junginių, blokuojančių vėžinių ląstelių dauginimąsi pieno liaukose, kepenyse ir storojoje žarnoje...

Keisčiausios tortų idėjos
Keisčiausios tortų idėjos

Ar norėtumėte gauti tortą, vardinės rankinės pavidalu? O gal Jums labiau patiktų herojai iš vaikiško filmuko? Šiandien kulinarai turi ne tik begalę specialių formų, padedančių puošti tortus, bet ir dar daugiau keistų idėjų!

10 originalių puodelių
10 originalių puodelių

Išskirtinis ir originalus puodelis net tik gerai nuteiks naujai dienai, bet ir bus puiki dovana artimam žmogui.
10 įdomių ir išskirtinių puodelių - kurio norėtumėte Jūs? :-)

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Obuoliuose esančios rūgštys žadina apetitą, o taip pat padeda pasisavinti kitą maistą.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Miltiniai blynai Kepta vištiena su ryžiais Čenakai Maltos vištienos Kijevo kotletai Lietiniai su sūriu ir dešrelėmis Sūrio padažas makaronams
Reklama
Prisijunk prie mūsų!