Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Ilzenbergo dvaras ir ūkis - istorijos ir gamtos lobynas

2016-10-20 21:15:36
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Ilzenbergo dvaras ir ūkis - istorijos ir gamtos lobynas

Garsėjantis savo grožiu, ramybe ir nepaliesta gamta penkis šimtmečius skaičiuojantis Ilzenbergo dvaras (Juodupės sen.) yra tikras istorijos ir gamtos lobynas. Nuostabaus dvaro išpuoselėtoje teritorijoje įkurtas didžiausias Baltijos šalyse biodinaminiais pagrindais veikiantis ūkis. Ilzenberge auginama ir gaminama tik itin švari ir natūrali žemės ūkio produkcija.


Ilzenbergo dvaro rūmai - gyvas vėlyvojo klasicizmo deimantas


Ilzenbergo dvaro rūmus pastatė vokiečių inžinierius N.N.Fuchsas XIX a. viduryje. Tačiau skliautiniai rūmų rūsiai yra daug senesni, tikėtina, išlikę nuo XVI amžiaus, kuomet pirmasis dvaro valdytojas vokiečių riteris Berndtas Kersenbrockas nusprendė įsikurti Ilzenberge.

 

Dvarvietės fragmentas


1896-aisiais dvarą nusipirko Lietuvos bajoras inžinierius Eugenijus Dimša. Po jo mirties 1918 m. Ilzenbergo dvaro savininkėmis tapo jo žmona Livija ir dukros Janina Klara bei Livija Emilija.


Sovietmečiu – 1970 m. rūmai buvo suniokoti ir paversti poilsio baze su kambariais.


Atkurti ir išpuoselėti Ilzenbergo parką ir pastatus (dvaro rūmai šiuo metu rekonstruojami, kiti pastatai – jau atstatyti) prireikė didelės žmonių meilės, kantrybės, darbo ir laiko.

 


Meilės tiltas


Gražiausios Ilzenbergo dvarvietės erdvės skirtos svečių poilsiui ir ilgiems pasivaikščiojimams daugiau nei trijų kilometrų ilgio takais išpuoselėtame 15 hektarų angliško tipo parke su švariais tvenkiniais, sutvarkytomis ežero pakrantėmis, jaunų vaismedžių sodu, šimtamečių medžių alėja. Į legendomis apipintą Meilės salą Ilgio ežere kviečia užsukti grakščios formos tiltas.


Ilzenbergo dvarvietę naujieji jos šeimininkai prikėlė naujai misijai – čia įkurtas didžiausias Baltijos šalyse biodinaminiais pagrindais veikiantis ūkis. Dvarvietė sugrįžo prie savo šaknų: čia vėl gyvena ir dirba žmonės, auginami gyvuliai, sėjami laukai, verda bendruomenės gyvenimas.


Ilzenbergo dvaro ūkis - su pagarba gamtai ir meile žmogui


Biodinaminiais pagrindais veikiančiame, natūraliniame ūkyje vienoje vietoje savomis jėgomis, savomis darbo priemonėmis auginama ir gaminama didžiulė įvairovė maisto produktų. Čia rūpinamasi augalų ir gyvulių gerove, nenaudojamos jokios cheminės trąšos ar kiti dirbtiniai priedai nei auginant, nei gaminant produktus – čia viskas gimsta, auga natūraliai, čia laiko patikrintos ir su gamta suderintos technologijos jūsų stalui dovanoja dvariškių vertus produktus už prieinamą kainą.

 


 Laisvai ganosi avys


Daugiau nei 500 metų menančioje, naujai technologiškai atstatytoje dvaro vietoje ir aplinkoje laikomasi tradicijų bei remiamasi senolių patirtimi. Kaip ir prieš šimtmečius dvaruose, ūkyje visus darbus daro tie patys žmonės, kurių dauguma čia pat ir gyvena.


Dvariškas maistas gali atsidurti ir ant kasdienio Jūsų stalo. Jums tereikia išsirinkti norimus produktus internetinėje svetainėje, ir jie kas savaitę bus pristatyti į Jūsų miestą ar namus. Tai patikima, patogu ir naudinga bei sveika. Užsisakyti produktus galite čia: http://krepselis.ilzenbergas.lt/

 


 Ilzenbergo ūkio gėrybių krepšelis


Norintieji kviečiami apsilankyti Izlenbergo dvaro ūkyje, pamatyti kasdienius darbus, pasikalbėti su jo darbuotojais, įsitikinti čia auginamos ir gaminamos produkcijos natūralumu. Ūkio lankytojai gali paragauti dvaro ūkio produktų ir įsigyti jų lauktuvėms. Prisėskite, pasivaišinkite kvapnia žolelių arbata ir paragaukite ką tik iš dvaro krosnies ištrauktos duonos ar pyrago...

 


 Ilzenbergo ūkio vaišių stalas


Daugiau informacijos: www.ilzenbergas.lt

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Gero arbūzo paieška
Gero arbūzo paieška

Arbūzas – tai didelis naudingų medžiagų lobynas. Jo minkštimas – puikus ląstelienos šaltinis organizmui. Ji ne tik padeda sureguliuoti virškinimą, tačiau yra puiki priemonė skrandžio negalavimams malšinti, nes neutralizuoja rūgščių perteklių. Dėl minkštime esančių švelnių maistinių skaidulų arbūzas sumažina cholesterino kiekį.

Vegetarizmas
Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai atsisakoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Pavyzdžiui veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo sudėtyje turi odos, kailių. Ovo-lakto veganai vartoja pieno produktus ir kiaušinius, o pusiau vegetarai taip pat valgo ir žuvį.

Pieno pakaitalai
Pieno pakaitalai

Europoje pieno pakaitalai labai populiarūs, o Lietuvoje jie po truputėlį tik atsiranda, todėl dar yra savotiška „neatrasta žemė“. Pieno pakaitalai – tai įvairių riešutų, javų bei sojos gėrimai. Pavadinimas „pieno pakaitalai“ atspindi ne tik vartojimą, bet ir produkto sudėtį. Šiuose gėrimuose yra daug baltymų, mineralų ir vitaminų.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Žiediniai kopūstai, porai ir ridikėliai, greitai praranda drėgmę ir ima vysti, tad šias daržoves reikėtų laikyti plastikiniuose maišeliuose, o idealiausia – uždarytuose plastikiniuose indeliuose.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Blyneliai su cukinija Troškintos kiaulienos kepenėlės Adžika Čenakai Cukinija žiemai "Donecko" Cukinija su pomidorų-česnako užpilu žiemai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!