Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Kodėl kiekvienuose namuose turi būti po sulčiaspaudę?

2016-07-29 15:56:40
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Kodėl kiekvienuose namuose turi būti po sulčiaspaudę?

Valgyti daugiau vaisių ir daržovių, gerti sultis, ruošti žaliuosius kokteilius – tokie išsikeliami tikslai, nusprendus pradėti maitintis sveikiau. Tam reikia ne tik papildyti racioną žalumynais, tačiau ir įsigyti papildomos technikos. Anot didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt smulkios buitinės technikos ekspertų, pirmasis taikinys pirkinkių sąraše dažniausiai būna sulčiaspaudės. Tai išties naudingas prietaisas, padedantis paįvairinti savo mitybos racioną sveikais gėrimais ir kokteiliais.

 

Šiuolaikinės sulčiaspaudės leidžia iš karto spausti sultis iš skirtingų vaisių ir daržovių, tad galima lengvai pasigaminti sulčių kokteilius – ir sau, ir svečiams. Tačiau ar verta stengtis, spausti sultis namuose ir jas gerti reguliariai? Mitybos specialista atsako – verta!

 

Kodėl verta gerti ką tik spaustas sultis?

 

Vaisiai ir daržovės yra puikus maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Tačiau valgant tiesiog vaisius ar daržoves, maistinės medžiagos pasisavinamos gerokai lėčiau nei geriant sultis. Kartu su sultimis organizmas gauna ir daug ląstelienos, būtinos cholesterolio kiekiui reguliuoti bei saugoti gaubtinę žarną. Organizmas visą gaunamą maistą paverčia į skystį, kad lengviau pasisavintų maistines medžiagas. Todėl geriant sultis, mes padedame organizmui ir maksimaliai pasisaviname naudingas organizmui medžiagas.

 

sulčiaspaudės į skrandį – tai taisyklė, kurią turėtų prisiminti kiekvienas, nusprendęs sveikiau gyventi. Išspaustų sulčių nereikėtų laikyti, jas reikia išgerti iškarto. Net ir laikomos sandariai bei šaldytuve, šviežios sultys netenka didžiosios dalies savo maistinių bei gydomųjų savybių. Ši taisyklė negalioja tik burokėlių sultims, kurias reikia bent 2-3 valandas palaikyti, jog išgaruotų eteriniai aliejai (jie daugeliui žmonių sukelia pykinimą).

 

Kaip reikia gerti sultis?

 

Ar yra taisyklės kaip gerti sultis? Pasirodo yra, tačiau jas daugelis ignoruoja, greičiausiai tiesiog iš paprasčiausio nežinojimo. Skanios sultys dažniausiai dideliais gurkšniais išgeriamos vienu įkvėpimu ir viskas tuo baigiasi. Iš tikro baigiasi ir dar be naudos organizmui – taip sultys nėra suvirškinamos ir organizmas nepasisavina maistingųjų medžiagų.

 

Būtina atminti, kad sultys yra maistas, todėl jas ir reikia gerti kaip maistą, lėtai, po gurkšnį, ne iš karto nuryjant, o kiek palaikant burnoje. Sultys turi susimaišyti su burnoje esančiomis seilėmis, tai yra svarbus virškinimo proceso etapas. Tuomet nuslinkusios į skrandį, sultys yra suvirškinamos ir taip organizmas gauna visas maistines medžiagas. Kitaip pasakius, nauda būna tik tuomet, kai iš lėto mėgaujamasi šviežių sulčių stikline.

 

Kaip jau minėta, sultys yra maistas, tad su kitu maistu jų maišyti nereikėtų. Sultys gali būti tarsi užkandis, kai išalkstama ar tiesiog pusvalandis prieš maistą – tarsi maisto papildai. Sulčių nerekomenduojama gerti po valgymo ar valgio metu, kadangi jos gali apsunkinti virškinimo procesus ir sukelti rūgimą skandyje, kuris yra nemalonaus burnos kvapo ar rėmens priežastis. 

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Pieno pakaitalai
Pieno pakaitalai

Europoje pieno pakaitalai labai populiarūs, o Lietuvoje jie po truputėlį tik atsiranda, todėl dar yra savotiška „neatrasta žemė“. Pieno pakaitalai – tai įvairių riešutų, javų bei sojos gėrimai. Pavadinimas „pieno pakaitalai“ atspindi ne tik vartojimą, bet ir produkto sudėtį. Šiuose gėrimuose yra daug baltymų, mineralų ir vitaminų.

Maistas, kuris greitina medžiagų apykaitą
Maistas, kuris greitina medžiagų apykaitą

Vienas iš pagrindinių veiksnių, neleidžiančių atsirasti antsvoriui - greita medžiagų apykaita. Vieniems tai - gamtos dovana, kitiems tenka to tik pavydėti. Medžiagų apykaitą pagreitinti galima sportuojant, ją greitina ir tam tikri maisto produktai.

Sojos – vertingas gyvulinių baltymų ir riebalų pakaitalas
Sojos – vertingas gyvulinių baltymų ir riebalų pakaitalas

Sojų pupelės – vienas iš maistingiausių ir universaliausių augalinių produktų. Pietryčių Azijos šalyse jos auginamos jau daugiau kaip 7000 metų, Europoje sojos pradėtos auginti tik XVIII a. pabaigoje. Sojose yra daugiau baltymų ir geležies negu tokio pat kiekio jautienoje, daugiau kalcio negu piene, daugiau lecitino negu kiaušiniuose bei daug vertingų aminorūgščių: cistino, lizino, arginino, triptofano, metionino ir kitų. Taip pat sojose daug ...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Plastikiniai langai nustos rasoti, jei vėdinsite laiku patalpas ir nelaikysite namuose didelės drėgmės. Taip pat jie gali rasoti, jei prie langų nevyksta oro cirkuliacija dėl užuolaidų, gėlių vazonų ir kitų trigdžių.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Purūs keksiukai Šašlykas ruoštas majoneze Šašlykas su kiviais Sūrio padažas makaronams Žemaičių blynai su faršu Miltiniai blynai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!