Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Špinatai

2011-05-24 11:38:27
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Špinatai

Špinatai - labai maistinga daržovė, joje rasite riebalų, augalinių baltymų, angliavandenių, chlorofilo bei mineralinių druskų. Taip pat netrūksta ir vitaminų: A, B1, B2, B6, C, PP, P, E, D2, K. Beje, visi šie vitaminai išlieka ir termiškai apdorojant špinatus. Špinatuose gausu kalio, magnio, lengvai pasisavinamų geležies ir jodo druskų.

Jų ypač rekomenduojama valgyti paaugliams, taip pat tiems, kuriuos kamuoja anemija, hipertenzija, nervinis išsekimas, rachitas, tuberkuliozė ar diabetas, nes organizmas lengvai pasisavina naudinguosius špinatus.
 
Špinatai didina hemoglobino kiekį kraujyje, gerina skydliaukės darbą, stimuliuoja virškinimo sistemą, stabdo ląstelių senėjimo procesus, stiprina žmogaus imunitetą.
 
Vienintelis špinatų trūkumas - juose yra daug oksalo rūgščių. Todėl jų vartojimą reikėtų riboti vaikams ir tiems, kurie serga kepenų, tulžies pūslės ir dvylikapirštės žarnos ligomis, nefritu.
 
Beje, šviežiuose špinatuose oksalo rūgštis yra nepavojinga. Verdant daržoves ją galima neutralizuoti į vandenį įpylus grietinėlės ar pieno.
 
Špinatai puikiai dera su sūriu, šonine, pomidorais, kedrų riešutais. Kadangi net ir termiškai apdoroti špinatai išlieka sodrios žalios spalvos, juos dažnai naudoja pyragų ir užkepėlių įdaruose.
 
Špinatų reikia skinti arba įsigyti tiek, kiek galėsite suvalgyti iš karto. Šaldytuve neplautus špinatus galima laikyti 2-3 dienas. Užšaldytus - neilgiau kaip 3 mėn.
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Maca – super maistas
Maca – super maistas

Maca priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai ir yra tolima valgomųjų ridikėlių giminaitė. Augalo lapai auga prie žemės, o jo žiedai yra baltos spalvos (būdinga kryžmažiedžių augalų šeimai). Pagrindinė augalo dalis tai jo šaknis.

Kūrybiškas maistas vaikams
Kūrybiškas maistas vaikams

Kas galėtų paneigti, kad kai maistas ne tik skanus, bet ir gražus, jį maloniau valgyti? Siūlome tuo palepinti ir mažuosius!

Menininkas sukūrė indus iš apelsino žievės
Menininkas sukūrė indus iš apelsino žievės

Izraelyje, žydų ir arabų kaime gimęs arabų kilmės menininkas Wahat-al-Salam mėgsta eksperimentuoti su kasdienybėje sutinkamais daiktais. Pasinaudodamas paprasta lydymo ir džiovinimo technika jis sukūrė indus iš apelsino žievės.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Pyragas bus puresnis, jei prieš kišdamos į orkaitę, paliksite jį pastovėti ir pakilti 15 -20 min.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Žemaičių blynai su faršu Kepta vištiena su ryžiais Virtų bulvių cepelinai su mėsa Raugintų kopūstų sriuba Maltos vištienos Kijevo kotletai Pomidorų sriuba su ryžiais
Reklama
Prisijunk prie mūsų!