Spice.lt

Japonų šitake grybai

Japonų šitake grybai

Šitake grybą Japonijoje maistui ir ligoms gydyti vartoja daugiau nei 2000 metų. Senovės Japonijoje jis buvo toks brangus, kad juo mėgautis galėjo tik valdovai ir jiems artimiausi žmonės. Ant medžių kamienų augantį grybą dar vadina miegančiojo Budos grybu. Iš Japonijos Šitake paplito į Kiniją ir Korėją, Tolimuosius Rytus ir iš ten po visą pasaulį. Gurmanams tai išskirtinis delikatesas.

Bet gydomąsias savybes turi tik ant kaštonų augantys Šitake grybai. Jie Japonijoje auginami pagal labai sudėtingą ir seną technologiją. Tuo tarpu restoranuose dažniausiai galima paskanauti ant alksnių ir bukų auginamų delikatesinių Šitake grybų.

Šitake grybuose yra rasta ir naujų polisacharidų, kurie labai kryptingai veikia vėžinius darinius, sumažina spindulinės ir chemoterapijos šalutinį poveikį. O grybuose esantys fitoncidai nesunkiai prasiskverbia į bet kokius virusus ir juos sunaikina. Šie fitoncidai gali kovoti beveik su visų rūšių virusais - hepatito, herpeso, peršalimo ir kitais.

Grybas savo skoniu panašus į riešutus bei česnaką. Japonai šiuos grybus dažniausiai valgo žalius, o kitose šalyse juos džiovina, kepa riebaluose, tešloje ir net ant grotelių, deda juos į įvairius troškinius, sriubas, salotas ar paprasčiausiai ant duonos vietoje dešros. Šitake grybai tinka ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų, su makaronais arba ryžiais.