Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Aliejų rūšys ir jų savybės

2011-05-12 12:33:04
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Aliejų rūšys ir jų savybės

Yra patiekalų, kurie be aliejaus būtų neskanūs, o kartais ir nenaudingi. Pavyzdžiui, be jo žmogaus organizmas nepasisavintų riebaluose tirpstančių vitaminų A, D, E ir K. Apie alyvuogių aliejaus vertingąsias savybes žinome daug, tačiau apie kitų aliejų - nelabai. Taigi, kas gali konkuruoti su šiuo produktu?

Linų aliejus

Nesočiųjų riebalų rūgščių šiame aliejuje du kartus daugiau nei žuvų taukuose. 1-2 šaukštai linų aliejaus yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių paros norma. Linų aliejumi galima gardinti salotas bei daržovių garnyrus.

Sojų aliejus

Jis tarp aliejų pirmauja mikroelementų gausa.

Raudonasis palmių aliejus

Šis aliejus daug vertingesnis, bet, deja, brangesnis už paprastą palmių aliejų. Jame daug beta-karotino. Viename šaukšte šio aliejaus rasite vitaminų A ir E paros dozę. Aliejus naudojamas kepimui, juo taip pat galima gardinti salotas.

Kanapių aliejus

Kanapės yra puikus, gerai pasisavinamų augalinių baltymų šaltinis. Jų aliejus turtingas omega-3 riebalų rūgščių. Kanapių aliejų galima naudoti šaltų užkandžių, padažų, salotų gamybai.

Moliūgų sėklų aliejus

Stiprina imunitetą. Moliūgų aliejus šalina iš žmogaus organizmo toksines medžiagas, palaiko arterijų ir odos elastingumą. Beje, šis aliejus yra tinka tik šaltiesiems patiekalams gardinti.

Garstyčių aliejus

Garstyčių aliejuje yra polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina aterosklerozės, trombozės formavimąsi. Jis turi daug A, D (jo garstyčių aliejuje 1,5 k. daugiau nei saulėgrąžų) ir E vitaminų, taip pat natūralaus antioksidanto, kuris sunormalizuoja medžiagų apykaitą, sulėtina senėjimo procesą. Šiuo aliejumi galima gardinti daržovių patiekalus, taip pat ant jo galima kepti bulves.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Garstyčios
Garstyčios

Garstyčių sėklose yra iki 25 % riebiųjų aliejų. Jų lapuose daug A2, B1, C, B2, PP vitaminų, kalcio bei geležies druskų. Iš lapų gaminamos salotos, juos galima troškinti ir virti, patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar įvairių žuvies patiekalų. Garstyčių aliejus yra ypač naudingas, nes jame yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies kraujagyslių, aterosklerozės, tromobozės formavimąsi ir stabdo įvairius uždegiminius procesus organizme.

Prieskonių naudojimas
Prieskonių naudojimas

Visi naudojame prieskonius, kad suteiktumėme maistui norimą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Tam tikri prieskoniai, kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, iki šiol tebenaudojami farmacijoje.

Vynas patiekalų gaminime
Vynas patiekalų gaminime

Lietuva nėra vyno šalis. Čia prastos sąlygos augti vynuogėms, maža vyno vartojimo kultūra ir dėl to beveik nėra vietinių įsisenėjusių tradicijų, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Tikėkimės, kad su laiku dar bus atrastos lietuviškojo vaisių ir uogų vyno panaudojimo kulinarijoje ir konditerijoje galimybės. Pasiūlysime Jums susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Yra tūkstančiai būdų, kaip naudoti vyną. Mes...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Arbūzas bus prinokęs, jei jo luoba blizgės, o pabeldus girdėsis švarus, skambus garsas.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Grybų padažas Įdaryti makaronų vamzdeliai Čenakai Taco Virtų bulvių cepelinai su mėsa Troškintos kiaulienos kepenėlės
Reklama
Prisijunk prie mūsų!