Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Aliejų rūšys ir jų savybės

2011-05-12 12:33:04
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Aliejų rūšys ir jų savybės

Yra patiekalų, kurie be aliejaus būtų neskanūs, o kartais ir nenaudingi. Pavyzdžiui, be jo žmogaus organizmas nepasisavintų riebaluose tirpstančių vitaminų A, D, E ir K. Apie alyvuogių aliejaus vertingąsias savybes žinome daug, tačiau apie kitų aliejų - nelabai. Taigi, kas gali konkuruoti su šiuo produktu?

Linų aliejus

Nesočiųjų riebalų rūgščių šiame aliejuje du kartus daugiau nei žuvų taukuose. 1-2 šaukštai linų aliejaus yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių paros norma. Linų aliejumi galima gardinti salotas bei daržovių garnyrus.

Sojų aliejus

Jis tarp aliejų pirmauja mikroelementų gausa.

Raudonasis palmių aliejus

Šis aliejus daug vertingesnis, bet, deja, brangesnis už paprastą palmių aliejų. Jame daug beta-karotino. Viename šaukšte šio aliejaus rasite vitaminų A ir E paros dozę. Aliejus naudojamas kepimui, juo taip pat galima gardinti salotas.

Kanapių aliejus

Kanapės yra puikus, gerai pasisavinamų augalinių baltymų šaltinis. Jų aliejus turtingas omega-3 riebalų rūgščių. Kanapių aliejų galima naudoti šaltų užkandžių, padažų, salotų gamybai.

Moliūgų sėklų aliejus

Stiprina imunitetą. Moliūgų aliejus šalina iš žmogaus organizmo toksines medžiagas, palaiko arterijų ir odos elastingumą. Beje, šis aliejus yra tinka tik šaltiesiems patiekalams gardinti.

Garstyčių aliejus

Garstyčių aliejuje yra polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina aterosklerozės, trombozės formavimąsi. Jis turi daug A, D (jo garstyčių aliejuje 1,5 k. daugiau nei saulėgrąžų) ir E vitaminų, taip pat natūralaus antioksidanto, kuris sunormalizuoja medžiagų apykaitą, sulėtina senėjimo procesą. Šiuo aliejumi galima gardinti daržovių patiekalus, taip pat ant jo galima kepti bulves.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Žolelių auginimas namuose
Žolelių auginimas namuose

Jei norite šviežiais žalumynais gardinti patiekalus, nebūtina laukti daržų sezono pradžios. Daugelį jų galima išauginti ir virtuvėje ant palangės. Geriausiai auga krapai, baltoji garstyčia, salotos, špinatai, svogūnai bei sėjamoji pipirinė. Atidesnės priežiūros reikalauja bazilikas, dašis, mairūnas, mėta, rozmarinas ir čiobreliai.

Prieskonių naudojimas
Prieskonių naudojimas

Visi naudojame prieskonius, kad suteiktumėme maistui norimą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Tam tikri prieskoniai, kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, iki šiol tebenaudojami farmacijoje.

 Egzotiški prieskoniai
Egzotiški prieskoniai

Šiuolaikinė virtuvė neįsivaizduojama be įvairių prieskonių, kurie maistui suteikia savitą, nepakartojamą aromatą bei skonį.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Verdamos manų kruopos nesušoks gumuliukais, jei išmaišysite jas šaltame vandenyje ir tik po to supilsite į verdantį vandenį.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Kugelis su cukinija Kepti šonkauliukai medaus-garstyčių marinate Sūrio padažas makaronams Nekeptas maskarponės sūrio tortas Troškintos kiaulienos kepenėlės Pievagrybių padažas
Reklama
Prisijunk prie mūsų!