Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Arbata

2011-07-19 13:57:23
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Arbata
Kinijoje ir kituose arbatos mėgėjų pasaulio regionuose apie teigiamą jos poveikį fizinei ir psichinei sveikatai buvo žinoma jau prieš tūkstančius metų. Šiuolaikinė technika suteikia galimybę atlikti arbatoje esančių junginių analizę. Teigiamas arbatos poveikis priskiriamas tam tikriems elementams – polifenoliams. Šie kaupiasi jaunuose lapeliuose.
 
Mokslininkus arbata domina dėl daugelio priežasčių. Viena iš jų yra ta, jog japonai, vartojantys gerokai daugiau arbatos nei šiaurės amerikiečiai, rūko du kartus daugiau, o plaučių vėžiu serga dvigubai rečiau. Be to, daugelyje šalių ilgai buvo manoma, kad arbata padeda susikaupti, sumažina nuovargį, gerina žmogaus fizinę ir protinę veiklą.
 
Labiausiai arbatą tyrinėja japonų bei kiniečių mokslininkai – daugiausia savo kraštuose geriamą žaliąją arbatą, o juodoji arbata pradėta tyrinėti visai neseniai.
 
Kaip plikyti arbatą:
 
  • Virdulį pripildykite šviežio nufiltruoto vandens ir užkaiskite. Arbatos paruošimui daug įtakos turi vandens kietumas. Jei užplikysite minkštu vandeniu - arbata bus skaidri. Jei kietu - drumsta ir po kelių minučių arbata gali pasidengti plėvele. Vandenį patariama suminkštinti buitiniais filtrais.
  • Beveik verdančio vandens įpilkite į arbatinuką ir jį praskalaukite.
  • Į arbatinuką įberkite arbatžolių. Vienam puodeliui skiriamas vienas arbatinis šaukštelis arbatžolių.
  • Užpilkite arbatžoles burbuliukų stadijos vandeniu. Juodąją ir raudonąją arbatas reikia užpilti vos užvirusiu (su mažais burbuliukais), o baltąją ir žaliąją - dar žemesnės temperatūros vandeniu.
  • Arbatą plikyti rekomenduojama porcelianiniame arbatinuke. Norėdami gerti tonizuojančią arbatą, plikykite 3 minutes, o raminančią - 5-6 min. Patartina arbatinuko neplauti su indų plovikliais.
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Pavasarį karaliauja žalieji šparagai
Pavasarį karaliauja žalieji šparagai

Viena vertingiausių pavasarinio sezono daržovių šparagai, kažkada nepatikliai vertinti dėl keistos išvaizdos, šiuo metu gauna ypatingą virtuvės šefų dėmesį.

Japonų šitake grybai
Japonų šitake grybai

Šitake grybą Japonijoje maistui ir ligoms gydyti vartoja daugiau nei 2000 metų. Senovės Japonijoje jis buvo toks brangus, kad juo mėgautis galėjo tik valdovai ir jiems artimiausi žmonės. Ant medžių kamienų augantį grybą dar vadina miegančiojo Budos grybu. Iš Japonijos Šitake paplito į Kiniją ir Korėją, Tolimuosius Rytus ir iš ten po visą pasaulį. Gurmanams tai išskirtinis delikatesas.

Mocarela sūris
Mocarela sūris

Daugelis šeimininkių šiais laikais neįsivaizduoja, kad gaminant salotas galėtų apsieiti be mocarelos. Šviežia mocarela - tai šviežias, jaunas (nebrandintas), šlapias ir minkštas sūris. Parduodamas išmirkytas savose išrūgose. Deja, tai, ką matome prekybos centrų lentynose - toli gražu ne tikroji mocarela.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Ridikėlių salotos įgaus pikantišką skonį, jei jas apibarstysite smulkintais graikiniais riešutais.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Mielinė plonapadės picos tešla Blyneliai su cukinija Sūrio padažas makaronams Ispaniškos pomidorų salotos Želė tortas „Vasarėlė“ Žemaičių blynai su faršu
Reklama
Prisijunk prie mūsų!