Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Balzaminis actas

2011-01-28 17:11:59
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Balzaminis actas

Tamsiai rudas, tirštas ir saldžiarūgštis. Jis buvo išrastas šiaurės Italijos provincijoje Modenoje, todėl tradiciškai vis dar tebevadinamas Modenos balzaminiu actu, balzamiko actu arba tiesiog balzamiku.

Rašytiniuose šaltiniuose jis pirmą kartą paminėtas kaip dovana būsimajam Frankonijos karaliui 1046 metais. Jau tuomet vieningo recepto nebuvo, kiekviena šeima turėjo savų gamybos paslapčių.

Pagal vieną iš versijų, balzaminiu šis actų karalius vadinamas todėl, kad pirmiausia šis produktas buvo naudotas gydymo tikslams - dėl stipraus antibakterinio ir antiuždegiminio poveikio naudotas žaizdoms uždeginti. Tik vėliau jis prigijo ir kulinarijoje. Nors ir vadinamas actu, šis produktas gamybos metodu gerokai skiriasi nuo kitų maistui naudojamų acto rūšių.

Kiek kainuoja balzaminis actas?

Tai nepigus malonumas - 12 metų išlaikytas kokybiškas balzaminis actas prekyboje gali kainuoti ir netoli 200 Lt už 100 ml butelį, 25 metų - daugiau negu 300 Lt. Prekybos centruose parduodamas taip pat geros kokybės balzaminis actas. Tai paprastai trejus metus brandintas produktas, pagamintas iš virtų vynuogių sulčių ir gero vyno acto. Jis kainuoja apie 20 Lt.

Kodėl jis toks brangus?

Skirtingai nuo vyno acto, balzamikas gaminamas ne iš vyno, kuris paliekamas rauginti, bet iš šviežiai spaustų baltųjų vynuogių sulčių, kurios yra verdamos, kol sutirštėja iki tamsaus sirupo. Vėliau sirupą maišo su daug metų statinėse išlaikytu actu, šitaip sukeliant fermentaciją. Gaminant tradicinį balzamiką, prisireikia mažiausiai 3 metų, vertingiausioms rūšims - net 50 metų. Per visą tą laiką jis yra perpylinėjamas į vis mažesnės talpos skirtingos medienos statines (ąžuolo, uosio, kaštono, vyšnios, šilkmedžio). Statinėse nokstančio tūris gali sumažėti net 5-8 kartus. Prekyboje siūloma 12, 18 ar net 25 metus statinėse išlaikytas produktas.

Acto naudojimas

Kokybiškas balzamiko actas paprastai dozuojamas lašais tikrąja ta žodžio prasme. Naudojamas gaminant salotas, sriubas, žuvies marinatus ir desertus. Keletas lašų suteikia naujų skonio atspalvių sūriui, omletui arba net ledams. Delikatesu laikomi ir tokie paprasti užkandžiai kaip lengvai balzamiku apipurkštos šviežios žemuogės arba parmezano sūris.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Garstyčios
Garstyčios

Garstyčių sėklose yra iki 25 % riebiųjų aliejų. Jų lapuose daug A2, B1, C, B2, PP vitaminų, kalcio bei geležies druskų. Iš lapų gaminamos salotos, juos galima troškinti ir virti, patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar įvairių žuvies patiekalų. Garstyčių aliejus yra ypač naudingas, nes jame yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies kraujagyslių, aterosklerozės, tromobozės formavimąsi ir stabdo įvairius uždegiminius procesus organizme.

Prieskonių naudojimas
Prieskonių naudojimas

Visi naudojame prieskonius, kad suteiktumėme maistui norimą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Tam tikri prieskoniai, kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, iki šiol tebenaudojami farmacijoje.

 Egzotiški prieskoniai
Egzotiški prieskoniai

Šiuolaikinė virtuvė neįsivaizduojama be įvairių prieskonių, kurie maistui suteikia savitą, nepakartojamą aromatą bei skonį.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Jaunų ridikėlių lapuose gausu vitaminų bei mineralinių druskų, todėl nuplautus ir susmulkintus juos patariama naudoti salotoms.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Žemaičių blynai su faršu Pekino kopūstų salotos Taco Kepta žuvis marinate Virtos “gėlytės” Įdaryti makaronų vamzdeliai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!