Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė

2013-05-08 10:42:09
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė

Vakar, Tarptautinės dienos be dietų vakarą, išrinkta pirmoji Lietuvoje Prieskonių karalienė. Dėl šio titulo „Santa Maria“ inicijuotame konkurse rungėsi trys kulinarijos entuziastės, pakeliui į finalą įveikusios 50 konkurso dalyvių. Finalisčių pasirodymą ir jų pagamintą vakarienę vertino virtuvės virtuozai Deivydas Praspaliauskas ir Tomas Rimydis, kulinarinių knygų vertėja, maisto tinklaraščio autorė Eglė Mačerauskienė ir „Santa Maria“ prieskonių ekspertas Artūras Braslauskas. Nugalėtoja tapo ir prieskonių karūna pasidabino kaunietė Vita Klišaitienė.

„Įvairiausių prieskonių asortimentas prekybos vietose bei vis populiarėjantis prieskoninių žolelių auginimas namie atveria plačias galimybes mėgstantiems gaminti. Tuo pačiu gausus prieskonių pasirinkimas ne profesionalams gali labai lengvai pakišti koją – su jais paprasta persūdyti, tiek tiesiogine, tiek perkeltine šio žodžio prasme. Todėl gebėjimas parinkti tinkamus prieskonius, jų pagalba atskleisti patiekalo išskirtinumą bei pademonstruoti paties prieskonio savybes – jau tam tikro meistriškumo ženklas“, – sako „Lauro lapas“ restorano virtuvės šefas, 2010 m. geriausio Lietuvos virėjo titulo savininkas Deivydas Praspaliauskas.

Tuo tarpu Prieskonių karaliene tituluota Vita Klišaitienė teigia, jog prieskoniai suteikia galimybę
net ir ne itin kulinarijoje nusiimančiam gaminti skaniai, įdomiai ir įvairiai. „Tereikia šiek tiek fantazijos ir tas pats produktas, pavyzdžiui, vištiena, gaminant su skirtingais prieskoniais kiekvieną kartą bus kitoks“, – sako moteris, kurią Prieskonių karalienės rinkimuose dalyvauti paskatino dukra – ji pirmoji užpildė dalyvės anketą, paragino tai padaryti mamą ir drauge su ja rungėsi iki pusfinalio. Apskaitininke dirbanti p. Vita atskleidžia, jog gaminti ją dar vaikystėje įkvėpė močiutė, kuriai virtuvėje reikėdavo pagalbos, tuo tarpu dabar sūnų ir dukrą auginančiai moteriai maisto gaminimas – džiaugsmas, lydimas atradimų, šeimos ir draugų įvertinimo.

Viename populiariausių Vilniuje restorane „Lauro lapas“ vykusiame Prieskonių karalienės rinkimų finale su Vita rungėsi vilnietės Jurgita ir Vilma. Finalistės prieš pasirodymą komisijai turėjo pateikti 3 patiekalų – užkandžio, karšto patiekalo ir deserto receptus. Burtai lėmė, jog baigiamojo renginio metu Vita gamino užkandį – lašišos tartarą su avokadu ir greipfruto-pipirų ikrais, Jurgita – karštą patiekalą – žuvies sriubą su kuskusu „sicilietišku stiliumi“, o Vilma – desertą – kriaušių aukštynkojus su migdolais, imbieru ir čiobreliais. Komisija dalyves ir jų patiekalus vertino 10 balų skalėje pagal skonio, produktų suderinamumo, išvaizdos, išradingumo bei darbo tvarkos kriterijus ir skyrė atitinkamai 151, 153 ir 157 balus. Nugalėtojai Vitai kartu su originalia prieskonių karūna atiteko virtuvinis kombainas ir asmeniškai šefo Deivydo Praspaliausko įteiktas kvietimas vakarienei restorane „Lauro lapas“, o visoms finalininkėms – krepšiai „Santa Maria“ prieskonių.

Dalyvauti š.m. kovą startavusiuose Prieskonių karalienės/karaliaus rinkimuose galėjo visi norintys kulinarijos mėgėjai. Pirmajame rinkimų etape internetu užsiregistravusiems dalyviams reikėjo kas savaitę atsiųsti po patiekalo receptą, kurio gamyboje panaudotas vienas iš keturių konkurso organizatorių – „Santa Maria“ nurodytų prieskonių. Į antrąjį etapą patekusiems penkiolikai konkursantų reikėjo pagaminti du patiekalus su įvardintomis prieskonių kombinacijomis, atsiųsti jų receptus bei nuotraukas. Pagal juos buvo atrinkti pusfinalio dalyviai, tarp kurių pateko ir vienas iš penkių konkurse dalyvavusių vyrų. Deja, bet bendras konkurso komisijos ir internautų balsavimas lėmė, jog vakar finale rungėsi tik moterys.
 

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Šefas, skatinantis iš naujo atrasti lietuviškų gėrybių skonius (ir motyvacija kiekvieno jūsų asmeninei karjerai) (interviu)
Šefas, skatinantis iš naujo atrasti lietuviškų gėrybių skonius (ir motyvacija kiekvieno jūsų asmeninei karjerai) (interviu)

omas Rimydis, tituluotas vienu geriausių dabartinių Lietuvos šefų – be kruopelės arogancijos, griežtas, bet teisingas, kryptingai siekiantis tikslo, altruistiškas, bet tik su...

Konkurso "Velykų vaišės su ŽANA" rezultatai!
Konkurso "Velykų vaišės su ŽANA" rezultatai!

Skelbiami konkurso "Velykų vaišės su ŽANA" rezultatai!

Kalmarai ir jų paruošimas
Kalmarai ir jų paruošimas

Pirkdami šaldytą kalmarą atkreipkite dėmesį į jo mėsos spalvą. Ji turi būti balta. Pati oda būna įvairios spalvos - nuo rausvos iki violetinės. Jeigu kalmaro mėsos gabalai vieni nuo kitų sunkiai atsiskiria, gali būti, kad moliuskai jau buvo atšildyti ir dar kartą užšaldyti. Beje, kuo mažesnis kalmaras, tuo saldensė jo mėsa.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Virtos bulvės geriau susigrūs, jei jas grūsite karštas.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Daržovių troškinys su vištiena Sūrio padažas makaronams Cukinija žiemai "Donecko" Vanilinis varškės apkepas Virtos “gėlytės” Tiršta vištienos ir pievagrybių sriuba
Reklama
Prisijunk prie mūsų!