Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Egzotiški prieskoniai

2014-03-29 17:52:02
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
 Egzotiški prieskoniai
Šiuolaikinė virtuvė neįsivaizduojama be įvairių prieskonių, kurie maistui suteikia savitą, nepakartojamą aromatą bei skonį.
 
Kuminas
 
Būtinas uzbekiško plovo prieskonis. Jis panašus į mūsų kmynus. Tik jų sėklos šiek tiek smulkesnės, kvapas aštresnis bei stipresnis. Maroke, Turkijoje, Alžyre juo skanina kuskusą, avienos ir ėrienos patiekalus.
 
Tinka skaninti: plovą, kitus ryžių patiekalus, faršą, avieną, vištieną, žuvį bei daržovių troškinius.
 
Patarimas: kad kumino aromatas atsiskleistų geriau, sėklas sugrūskite grūstuvėje arba pakepinkite ant keptuvės. Indai kumino sėklas apkepa aliejuje kartu su svogūnais.
 
Kaina: 100 g - apie 5 lt.
 
Kajeno pipirai
 
Tai čilli pipirų rūšis. Pagrindinės šalys, tiekiančios kajeno pipirus, yra Vakarų Afrika, Brazilija, Kolumbija, Indonezija, Meksika ir Indija. Raudonieji pipirai yra džiovinami saulėje. Po to sumalami arba laikomi nepjaustyti. Malti kajeno pipirai reikalingi tikrajam “Tabasko” padažui.
 
Tinka skaninti: mėsos ir daržovių patiekalus, salotas, sriubas. Daržovių patiekalui pikantišką skonį suteiks prieskonių mišinys iš kajeno pipirų, baziliko, kalendros, česnako, dašio, lauro lapų. Žuviai gardinti tinka mišinys iš kajeno pipirų, muskato riešuto, kmynų, krapų, svogūnų, petražolių ir pankolio.
 
Patarimas: kajeno pipirų į patiekalą reikia dėti likus 5 minutėms iki gaminimo pabaigos.
 
Kaina: 100 gramų - apie 4 lt.
 
Ciberžolė (kukurma)
 
Tai imbierinių šeimos augalas, kurio šaknys yra sudžiovinamos ir sumalamos. Gautų geltonų miltelių kvapas - švelnus, šiek tiek primena imbierą, skonis - deginamai kartus. Kulinarijoje ciberžolė labiau vertinama ne dėl kvapo, bet dėl spalvos. Neseniai atlikę tyrimus mokslininkai nustatė, kad ji aktyvina imuninę sistemą, stabdo Alzheimerio ligos formavimąsi.
 
Tinka skaninti: ryžių, vištienos ir makaronų patiekalus. Galima jos dėti ir į mėsos bei daržovių patiekalus, net į kiaušinienę.
 
Patarimas: kukurma palyginus pigus šafrano pakaitalas. Tad jei nutarėte gaminti patiekalą, kurį reikia paskaninti šafranu, o turite tik ciberžolės, ji puikiai jį pakeis.
 
Kaina: 100 gramų - apie 3 lt.
 
Jamaikos pipirai (kvapieji pipirai)
 
Jamaikos pipirai - tai saulėkaitoje išdžiovinti tropikų medžio Pimenta dioica rudi nesubrendę vaisiai. Geriausiais pipirais tradiciškai laikomi jamaikiškos kilmės. Ypač plačiai kvapieji pipirai išplitę Karibų salų virtuvėse, kur jie idealiai dera prie gvazdikėlių, cinamono ir muskato riešutų.
 
Tinka skaninti: mėsos ir paukštienos marinatus, rauginant daržoves, gaminant karštą vyną. Danijoje juos naudoja žirnių sriuboje.
 
Patarimas: kvapieji pipirai aromatą lėtai atiduoda skystiems patiekalams, todėl į sriubas juos reikia dėti prieš 30 min iki virimo pabaigos. Šie pipirai ne tik teikia patiekalams kvapą, bet ir gerokai pakeičia jų skonį, taigi naudokite atsargiai - tiek žirnelių, tiek sumaltų jų reikia išties nedaug.
 
Kaina: 100 g - apie 5 lt.
 
Kardamonas
 
Saldus, aromatingas, maloniai primenantis sakus. Sėklos naudojamos patiekalams gardinti. Tai mėgiamas indų, Pakistano, persų virtuvės prieskonis. Europoje kardamoną labiausiai mėgsta vokiečiai ir skandinavai, juo gardina mėsos bei žuvies patiekalus, aromatizuoja likerius.
 
Tinka skaninti: kepenų patiekalus. Juo gardinami meduoliai, kompotai, įvairūs vaisių patiekalai. Jo deda ir į sriubą, buljonus, ryžius bei padažus. Aromatizuoja kavą arba arbatą.
 
Patarimas: geriau pirkite kardamono sėklas. Maltkite jas prieš pat dedant į patiekalą. Prieskonio reikia labai nedaug. Gaminant punšą arba karštą vyną galima įmesti kelias kardamono sėklytes.
 
Kaina: 100 g sėklų - 10 lt.
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Prieskonių naudojimas
Prieskonių naudojimas

Visi naudojame prieskonius, kad suteiktumėme maistui norimą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Tam tikri prieskoniai, kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, iki šiol tebenaudojami farmacijoje.

Garstyčios
Garstyčios

Garstyčių sėklose yra iki 25 % riebiųjų aliejų. Jų lapuose daug A2, B1, C, B2, PP vitaminų, kalcio bei geležies druskų. Iš lapų gaminamos salotos, juos galima troškinti ir virti, patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar įvairių žuvies patiekalų. Garstyčių aliejus yra ypač naudingas, nes jame yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies kraujagyslių, aterosklerozės, tromobozės formavimąsi ir stabdo įvairius uždegiminius procesus organizme.

Vynas patiekalų gaminime
Vynas patiekalų gaminime

Lietuva nėra vyno šalis. Čia prastos sąlygos augti vynuogėms, maža vyno vartojimo kultūra ir dėl to beveik nėra vietinių įsisenėjusių tradicijų, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Tikėkimės, kad su laiku dar bus atrastos lietuviškojo vaisių ir uogų vyno panaudojimo kulinarijoje ir konditerijoje galimybės. Pasiūlysime Jums susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Yra tūkstančiai būdų, kaip naudoti vyną. Mes...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Burokėlių lapkočiai daug vertingesni už pačius burokėlius, nes juose daugiau vitaminų ir kitų vertingų medžiagų.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Brendžio kokteilis Kepti šonkauliukai medaus-garstyčių marinate Žemaičių blynai su faršu Ananasas grilyje Nekeptas maskarponės sūrio tortas Kugelis su cukinija
Reklama
Prisijunk prie mūsų!