Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Gurmanai

2014-03-29 17:06:33
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Gurmanai

Jei manote, kad gurmanu būti brangu - klystate. Nebūtina kas dieną valgyti ančių kepenėles. Gurmaniško maisto vartojimas remiasi ne dažnumu ar skrandžio užpildymu tam, kad išgyventum, o pasimėgavimo ir malonumo koncepcija. Gal todėl į gurmaniškų produktų kainas reikia žiūrėti ne pro kasdieninės mitybos akinius. Labai svarbu suprasti, kad „tas“ maistas – tai lėtas maistas, visiška priešingybė valgymui judant. Greitis iš maisto atima malonumo dalį ir palieką tik resurso vaidmenį, kuris veda prie supaprastinimo, sukelia konvejerio efektą ar atsisako precizikos.

Tikriausiai jums tenka patirti, kad vis dažniau nebėra ribos tarp darbo ir laisvalaikio – kažkas vis tikisi, kad dirbantis žmogus taps pasiekiamas bet kurio metu, todėl ta lėta minutė, kai esate kitų netrugdomas atrodo tikrai brangi. Taip pat brangus atrodo lėtas maistas, jo kaina susideda iš momento, kai jūs leidžiate sau neskubėti vertės ir produkto pagaminimo pastangų kiekio.

Kodėl gurmanai nestorėja?

Anglijoje mokslininkai atliko tyrimą, kurio dalyviai buvo padalinti į dvi grupes: gurmanus ir ne gurmanus. Pirmai grupei priskirti žmonės, kurie mėgsta valgyti prie gražiai serviruoto stalo, teikiantys didelę reikšmę prieskoniams ir padažams, maisto skonio ir kvapo atspalviams. Tuo tarpu antrosios grupės dalyviai teigė, kad jiems svarbiausia - skaniai pavalgyti, ir tiek. Tęsiant tyrimą paaiškėjo, kad žmonių su antsvoriu tarp gurmanų yra daug mažiau. Ir nieko stebuklingo čia nėra: gurmanai valgo lėčiau, jų tikslas nėra kuo greičiau pasisotinti, jie mėgaujasi kiekvienu kąsniu.

Daugelis žmonių kas dieną valgo tą patį maistą - bulves su kotletais, koldūnus, daržovių sriubą. Kas čia blogo? Štai kas. Įsivaizduokite, kad jūsų lėkštėje yra dešimties-penkiolikos koldūnų porcija. Pirmą koldūną jūs valgysite su pasimėgavimu. Tačiau antras pasirodys ne toks skanus, o trečias - dar mažiau. Valgydami likusius koldūnus visai nustosite jausti skonį, o jūsų dėmesį nuo maisto nukreips kiti dalykai - pokalbis ar televizorius. Nejausdami skonio, nesimėgaudami maistu mes valgome tol, kol persivalgome. Jei maistas, kurį valgome, yra vienodas, vienintelis būdas pajusti valgymo malonumą - pasisotinti kuo greičiau ir, žinoma, suvalgyti kuo daugiau.

Egzistuoja tokia „didelės, įvairaus maisto lėkštės“ taisyklė. Tai yra, vienoje lėkštėje patiekta gabalėlis neriebios mėsos, žuvies, keletas rūšių supjaustytų daržovių, pora mėgstamų koldūnų, šiek tiek ryžių, bulvių, konservuotų pupelių, po truputį padažų, riekelė duonos. Valgydami tokį patiekalą jūs ragaujate vieną produktą po kito, mėgaujatės kiekvienu kąsneliu. Standartinės tokios porcijos kaloringumas nedidelis - ne daugiau 250 kalorijų. Todėl žmogus gali sėkmingai lieknėti per dieną suvalgydamas net 7 tokias porcijas.

Taigi, nebijokite savęs palepinti, pasimėgauti nuotabiais gurmaniškais patiekalai. Juk visi esam verti retkarčiais pasinerti į nuostabių skonių jūrą...

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Sojos – vertingas gyvulinių baltymų ir riebalų pakaitalas
Sojos – vertingas gyvulinių baltymų ir riebalų pakaitalas

Sojų pupelės – vienas iš maistingiausių ir universaliausių augalinių produktų. Pietryčių Azijos šalyse jos auginamos jau daugiau kaip 7000 metų, Europoje sojos pradėtos auginti tik XVIII a. pabaigoje. Sojose yra daugiau baltymų ir geležies negu tokio pat kiekio jautienoje, daugiau kalcio negu piene, daugiau lecitino negu kiaušiniuose bei daug vertingų aminorūgščių: cistino, lizino, arginino, triptofano, metionino ir kitų. Taip pat sojose daug ...

Aukštakulniai iš šokolado: ir gražu, ir skanu!
Aukštakulniai iš šokolado: ir gražu, ir skanu!

Konditeris Franz Kuli sugalvojo pagaminti ne šiaip sau saldainius, o valgomus aukštakulnius iš šokolado! Jo gaminiai iš karto priverčia varvinti seilę. Spalvoti ornamentuoti šokoladiniai bateliai tikrai patiktų kiekvienai damai...

Gero arbūzo paieška
Gero arbūzo paieška

Arbūzas – tai didelis naudingų medžiagų lobynas. Jo minkštimas – puikus ląstelienos šaltinis organizmui. Ji ne tik padeda sureguliuoti virškinimą, tačiau yra puiki priemonė skrandžio negalavimams malšinti, nes neutralizuoja rūgščių perteklių. Dėl minkštime esančių švelnių maistinių skaidulų arbūzas sumažina cholesterino kiekį.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Verdamas sultinys bus gražios gelsvos spalvos, jei į verdamą mėsos sultinį svogūną dėsite su lukštu.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Burokėlių salotos Želė tortas „Vasarėlė“ Virtų bulvių cepelinai su mėsa Virtos “gėlytės” Naminė pica Įdaryti makaronų vamzdeliai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!