Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Indiška virtuvė

2011-02-02 16:51:57
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Indiška virtuvė

Indams valgymas suteikia ypatingo džiaugsmo. Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria labai daug dėmesio, nes ir paprastus ryžius pagardinti galima įvairiomis čia augančiomis daržovėmis ar vaisiais, prieskoninių žolelėmis, tad patiekalas gali įgauti vis kitokius skonius.

Visų pirma, indiškas maistas patrauks akį, tada - uoslę ir galiausiai – skonį. Pradžiugins akis duona, kepta namuose, įvairių spalvų ir formų saldumynai (gaminami iš pieno produktų, šviežių vaisių, kruopų, nuto miltų ir riešutų), sriubos, papuoštos šviežios kalendros lapais ir citrinos skiltelėmis. Uoslę dirgina maloniai šviežių produktų ir prieskonių kvapai, o skonį - švelnių ir aštrių valgių deriniai.

Nėra vieningos indiškos virtuvės. Ji yra skirtinga įvairiose Indijos vietovėse. Tai lemia religinės dogmos ir klimatas. Dauguma indų griežtai yra vegetarai, kai kurie nevalgo žuvies ar kiaušinių ir pasitenkina tik daržovėmis bei vaisiais. Pagrindinių maisto produktų yra nedaug ir šie labai paprasti: kruopų košės, ryžiai, jogurtas, vaisiai bei daržovės. Kepama su lydytu sviestu arba kokoso aliejumi. Prieskoniai indiškai virtuvei suteikia ypatinga žavesį. Nors jie yra aštrūs, bet iš tikrųjų šiek tiek švelnesnio skonio nei įsivaizduojame.

O indiška virtuvė – viena seniausių ir tobuliausių. Kiekvieną dieną indų virėjai prieskonius trina, juos maišo su vandeniu, gaminami pastą. Tai savotiškas ritualas. Ne veltui indai mano, jog valgio gaminimas  – tai Dievo įkvėptas menas žmonėms. Svarbu gaminti taip, kad Krišnai ruošiamas maistas būtų gaminamas su įkvėpimu ir didele meile.

Indai valgo daug ryžių, taip pat mėgsta ir specialiai kepamus paplotėlius, kurie dažniausiai yra kepami tanduri krosnyje. Tanduri krosnis –  storu molio sluoksniu padengtu vidumi, ji panaši į statinę. Krosnis pastatoma ant ugnies. Kai įkaista molis, paruošti paplotėliai lipdomi tiesiog ant sienelių ir taip iškepami. Jie yra valgomi su karštais vaisiais ar daržovėmis arba su antraisiais patiekalais ir kitokiais aštriais įdarais iš imbiero, pipirų bei kitokių prieskonių. Indijoje paplotėliai kepami ne tik iš ryžių miltų, bet ir iš lęšių, žuvų.

Alkoholiniams gėrimams indų virtuvėje vietos nėra, nes jis aptemdo sąmonę ir neleidžia pajusti subtilaus maisto skonio.

Stalo įrankių Indijoje taip pat nėra: jie nenaudoja nei lazdelių, nei šakučių ar peilių, valgo tiesiog rankomis. Valgiu sutepus rankas, valgantieji jas tuoj pat nuplauna specialiuose dubenėliuose.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Kinijos mitybos paslaptys
Kinijos mitybos paslaptys

Nepaisant to, kad pasaulyje daug įvairiausių dietų, mitybos specialistai vieningai sutaria, jog nuo maisto kiekio ir kokybės priklauso žmogaus sveikata bei jo gyvenimo trukmė. Kinų dietologai pateikia savą kovos su nutukimo epidemija metodą. Štai tokie yra jų pagrindiniai akcentai, paremti kinų virtuvės ir gyvenimo būdo paslaptimis.

Trumpas interviu su virtuvės šefu Ronaldu Nagrockiu
Trumpas interviu su virtuvės šefu Ronaldu Nagrockiu

Keliaudamas po Italijos regionus ir Siciliją labai nustebau, nes italai negamina jokiu įmantrių patiekalų, o labai paprastą, bet skanų maistą. Aš nekalbu apie Italijos didmiesčius, kur yra tikrai super gerų restoranų. Bet mano misija buvo aplankyti tas vietas, kur mažiausiai turistų ir kur maistas gaminamas pagal senovės papročius. Pagrindinė taisyklė: valgyti daug ir riebiai :) Ypač šiaurės Italijoj nereti pietūs susideda iš polentos su žvėri...

Interviu su Lietuvoje gyvenančiu prancūziškos virtuvės šefu Marcu
Interviu su Lietuvoje gyvenančiu prancūziškos virtuvės šefu Marcu

Pabuvus kurse su Marcu, susidarė įspūdis, kad prancūzai į virtuvę ir gaminimą žiūri labai rimtai – visi produktai tiksliai pasverti, kiekiai atmatuoti, viskas vyksta tiksliai pagal eilę, improvizacijoms vietos nėra, tačiau viskas vyksta taip natūraliai ir nepastebimai lyg tai būtų įgimtas visų prancūzų bruožas. Smagu, jog vesdamas kursą Marcas neakcentuoja tam tikro recepto, o kalba apie gaminimo principus, kurie pritaikomi bet kokiame recepte...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Kakava padeda atgauti jėgas, žvalumą, tonizuoja.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Grybų padažas Naminė pica Sūrio padažas makaronams Įdaryti makaronų vamzdeliai Miltiniai blynai Silkė su cinamonu
Reklama
Prisijunk prie mūsų!