Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Italų virtuvė

2011-05-09 11:14:45
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Italų virtuvė

Italija – tai picos, spagečių, alyvuogių aliejaus, espreso (it. espresso) kavos bei kapučino šalis. Itališka virtuvė įvairi ir skirtinga visoje Italijoje. Tai ne tik tradiciniai makaronai bet ir gausybė daržovių, vaisių, žuvies, sūrio patiekalų.

Italai valgo labai daug makaronų, vaisių bei daržovių. Pagal naujausius tyrimus 90% respondentų teigia, kad bent vieną kartą per dieną būtinai valgo makaronų arba ryžių patiekalus bei duoną. 85% apklaustųjų kiekvieną dieną valgo vaisių arba daržovių.

Savaitgaliais italai dažniausiai turi tradicinius šeimyninius pietus. Italai valgo daug ir neskubėdami. Pietūs susideda iš 3–6 patiekalų. Pietų pradžioje patiekiami šalti užkandžiai arba salotos, vėliau – pirmasis patiekalas. Dažniausiai juo būna makaronai, rizotas arba sriuba. Antrajam arba pagrindiniam patiekalui gali būti patiekiamos jūrų gėrybės, karšti mėsos, sūrio arba daržovių patiekalai. Kartu su pagrindiniu patiekalu patiekiamas ir garnyras iš karštų daržovių, salotų, ryžių ar makaronų. Vėliau patiekiami sūriai, desertas, vaisiai, espresso kava ir gėrimai. Itališki patiekalai atrodo lengvi ir švieži, todėl italų virtuvė laikoma viena iš sveikiausių pasaulyje.

Italijoje yra nerašytos griežtos taisyklės, kurios draudžia išgerti pieno kokteilį ar ką nors saldaus pietų metu. Čia galima sočiai valgyti tik pietaujant arba vakarieniaujant. Kitu laiku restoranai tiesiog nedirba.

Šioje šalyje ant kiekvieno kampo rasite bariukus ir kavines. Vaikščiojant po miestą lengva pastebėti, kad kas antras pastatas yra su iškaba "BAR". Tačiau tyrimai rodo, kad didžioji dauguma italų vis tik pietauja namuose. Juk tam yra puikios sąlygos, nes pietų pertrauka čia trunka net 2 valandas.

Italai dievina kavą. Kava espresso gaminama iš tų pačių kavos pupelių, kaip ir bet kuri kita kava. Tik espresso pupelės apskrudinamos iki tamsumo. Žmonės klysta manydami, kad šios rūšies kavoje yra didesnis kiekis kofeino nei kitose. Priešingai, kuo ilgiau skrudinamos pupelės, tuo mažiau jose lieka kofeino. Namuose espresso gaminamas naudojant specialų mažą kavinuką, kurį Italijoje galima įsigyti visose maisto parduotuvėse. Kava patiekiama mažais kiekiais, mažyčiuose puodeliuose.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Kinijos mitybos paslaptys
Kinijos mitybos paslaptys

Nepaisant to, kad pasaulyje daug įvairiausių dietų, mitybos specialistai vieningai sutaria, jog nuo maisto kiekio ir kokybės priklauso žmogaus sveikata bei jo gyvenimo trukmė. Kinų dietologai pateikia savą kovos su nutukimo epidemija metodą. Štai tokie yra jų pagrindiniai akcentai, paremti kinų virtuvės ir gyvenimo būdo paslaptimis.

Trumpas interviu su virtuvės šefu Ronaldu Nagrockiu
Trumpas interviu su virtuvės šefu Ronaldu Nagrockiu

Keliaudamas po Italijos regionus ir Siciliją labai nustebau, nes italai negamina jokiu įmantrių patiekalų, o labai paprastą, bet skanų maistą. Aš nekalbu apie Italijos didmiesčius, kur yra tikrai super gerų restoranų. Bet mano misija buvo aplankyti tas vietas, kur mažiausiai turistų ir kur maistas gaminamas pagal senovės papročius. Pagrindinė taisyklė: valgyti daug ir riebiai :) Ypač šiaurės Italijoj nereti pietūs susideda iš polentos su žvėri...

Indiška virtuvė
Indiška virtuvė

Indiška virtuvė – viena seniausių ir tobuliausių. Indams valgymas suteikia ypatingo džiaugsmo. Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria labai daug dėmesio, nes ir paprastus ryžius pagardinti galima įvairiomis čia augančiomis daržovėmis ar vaisiais, prieskoninių žolelėmis, tad patiekalas gali įgauti vis kitokius skonius.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Nemalonaus česnakų kvapo beveik neliks, jei išgersite kavos, suvalgysite petražolių, krapų, gvazdikėlių arba salierų.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Pekino kopūstų salotos Silkė su cinamonu Virtos “gėlytės” Želė tortas „Vasarėlė“ Grybų padažas Virtų bulvių cepelinai su mėsa
Reklama
Prisijunk prie mūsų!