Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Japonų šitake grybai

2011-02-10 17:21:33
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Japonų šitake grybai

Šitake grybą Japonijoje maistui ir ligoms gydyti vartoja daugiau nei 2000 metų. Senovės Japonijoje jis buvo toks brangus, kad juo mėgautis galėjo tik valdovai ir jiems artimiausi žmonės. Ant medžių kamienų augantį grybą dar vadina miegančiojo Budos grybu. Iš Japonijos Šitake paplito į Kiniją ir Korėją, Tolimuosius Rytus ir iš ten po visą pasaulį. Gurmanams tai išskirtinis delikatesas.

Bet gydomąsias savybes turi tik ant kaštonų augantys Šitake grybai. Jie Japonijoje auginami pagal labai sudėtingą ir seną technologiją. Tuo tarpu restoranuose dažniausiai galima paskanauti ant alksnių ir bukų auginamų delikatesinių Šitake grybų.

Šitake grybuose yra rasta ir naujų polisacharidų, kurie labai kryptingai veikia vėžinius darinius, sumažina spindulinės ir chemoterapijos šalutinį poveikį. O grybuose esantys fitoncidai nesunkiai prasiskverbia į bet kokius virusus ir juos sunaikina. Šie fitoncidai gali kovoti beveik su visų rūšių virusais - hepatito, herpeso, peršalimo ir kitais.

Grybas savo skoniu panašus į riešutus bei česnaką. Japonai šiuos grybus dažniausiai valgo žalius, o kitose šalyse juos džiovina, kepa riebaluose, tešloje ir net ant grotelių, deda juos į įvairius troškinius, sriubas, salotas ar paprasčiausiai ant duonos vietoje dešros. Šitake grybai tinka ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų, su makaronais arba ryžiais.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Gero arbūzo paieška
Gero arbūzo paieška

Arbūzas – tai didelis naudingų medžiagų lobynas. Jo minkštimas – puikus ląstelienos šaltinis organizmui. Ji ne tik padeda sureguliuoti virškinimą, tačiau yra puiki priemonė skrandžio negalavimams malšinti, nes neutralizuoja rūgščių perteklių. Dėl minkštime esančių švelnių maistinių skaidulų arbūzas sumažina cholesterino kiekį.

Naudingasis imbieras
Naudingasis imbieras

Imbieras yra kilęs iš Pietų Azijos, džiovintu pavidalu pasiekė Viduržemio jūros regioną ir viduramžių laikais tapo vienu populiariausiu prieskonių Europoje. Jau prieš 5000 metų imbieras buvo rekomenduojamas peršalus, karščiuojant. Kinų jūrininkai kramtydavo imbierą arba dėdavo jo į maistą kaip priemonę nuo jūros ligos. Graikai dievino imbierą dėl jo savybės pagerinti virškinimą.

Gydomės daržovių sultimis
Gydomės daržovių sultimis

Sultys (lot. succus) – tai preparatai iš šviežios augalinės žaliavos. Jos išgaunamos presuojant sultingas augalo dalis – uogas, lapus ar net visą augalą. Natūralios sultys namų sąlygomis gaminamos taip: šviežiai surinkta augalinė žaliava nuplaunama, susmulkinama, sutrinama į tyrelę ir nuspaudžiama per tankų audinį.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Jei uogienė pyragėliams per skysta, tai į ją įdėkite 2-3 šaukštus džiūvėsėlių arba kukurūzų dribsnių. Įdaras bus labai skanus.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Grybų padažas Burokėlių mišrainė su majonezu Čenakai Silkė su cinamonu Naminė pica Sūrio padažas makaronams
Reklama
Prisijunk prie mūsų!