Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Japonų šitake grybai

2011-02-10 17:21:33
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Japonų šitake grybai

Šitake grybą Japonijoje maistui ir ligoms gydyti vartoja daugiau nei 2000 metų. Senovės Japonijoje jis buvo toks brangus, kad juo mėgautis galėjo tik valdovai ir jiems artimiausi žmonės. Ant medžių kamienų augantį grybą dar vadina miegančiojo Budos grybu. Iš Japonijos Šitake paplito į Kiniją ir Korėją, Tolimuosius Rytus ir iš ten po visą pasaulį. Gurmanams tai išskirtinis delikatesas.

Bet gydomąsias savybes turi tik ant kaštonų augantys Šitake grybai. Jie Japonijoje auginami pagal labai sudėtingą ir seną technologiją. Tuo tarpu restoranuose dažniausiai galima paskanauti ant alksnių ir bukų auginamų delikatesinių Šitake grybų.

Šitake grybuose yra rasta ir naujų polisacharidų, kurie labai kryptingai veikia vėžinius darinius, sumažina spindulinės ir chemoterapijos šalutinį poveikį. O grybuose esantys fitoncidai nesunkiai prasiskverbia į bet kokius virusus ir juos sunaikina. Šie fitoncidai gali kovoti beveik su visų rūšių virusais - hepatito, herpeso, peršalimo ir kitais.

Grybas savo skoniu panašus į riešutus bei česnaką. Japonai šiuos grybus dažniausiai valgo žalius, o kitose šalyse juos džiovina, kepa riebaluose, tešloje ir net ant grotelių, deda juos į įvairius troškinius, sriubas, salotas ar paprasčiausiai ant duonos vietoje dešros. Šitake grybai tinka ir prie mėsos, ir prie žuvies patiekalų, su makaronais arba ryžiais.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Menininkas sukūrė indus iš apelsino žievės
Menininkas sukūrė indus iš apelsino žievės

Izraelyje, žydų ir arabų kaime gimęs arabų kilmės menininkas Wahat-al-Salam mėgsta eksperimentuoti su kasdienybėje sutinkamais daiktais. Pasinaudodamas paprasta lydymo ir džiovinimo technika jis sukūrė indus iš apelsino žievės.

Ką reikia žinoti apie daržovių apdorojimą...
Ką reikia žinoti apie daržovių apdorojimą...

Maždaug 70 proc. vitaminų žūva, kai daržovės verdamo labai sūriame vandenyje. Todėl geriau sūdykite prieš pat baigiant virti.
Nevirkite ir nešutinkite daržovių kelias valandas ir nepripilkite į puodą vandens daugiau negu reikia. Puodą sandariai uždenkite dangčių, tada deguonis išsiskirs su garais ir vitaminai nesioksiduos. Jeigu nesilaikysite šios taisyklės, pavyzdžiui, troškinamuose kopūstuose liks tik apie 30 proc. vitamino C, o bulvių košė...

Kaip degustuoti alų
Kaip degustuoti alų

Daugeliui gali pasirodyti, jog degustuoti alų yra labai paprasta: tereikia tik nusipirkti alaus ir jį išgeri. Tačiau nuolat dėdėja žmonių, kurie supranta, kad alaus degustavimas gali būti toks pat sudėtingas kaip ir vynų. Šiuo metu yra daug alaus daryklų, kurios gamina gausybę alaus rušių, todėl alaus mėgėjai turi išmokti, kaip iš visų rušių atsirinkti tai, kas yra geriausia.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Jei greitai atitirpinsite užšaldytą maisto produktą neteksite daug maistinių, ekstrakcinių, kitų biologiškai vertingų maisto komponentų. Geriausia tokius produktus atšildyti 4 laipsnių temperatūroje - šaldytuvo lentynoje, kuri yra labiausiai nutolusi nuo šaldymo kameros.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Makaronai su lašiša ir vyno bei grietinėlės padažu Žemaičių blynai su faršu Virtų bulvių cepelinai su mėsa Naminiai kotletai Virtos “gėlytės” Napoleonas iš sluoksniuotos bemielės "Mantingos" tešlos
Reklama
Prisijunk prie mūsų!