Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Ką daryti, kai virtuvėje įsiveisia kandys?

2012-02-15 14:01:41
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Ką daryti, kai virtuvėje įsiveisia kandys?

Šalį jau bemaž mėnesį sukaustę šalčiai daugelį priverčia likti namuose. Baimindamiesi sužvarbti gyventojai vis daugiau laiko praleidžia įsitaisę šiltuose būstuose, kuriuose taip pat laiką mėgsta leisti maistinės kandys, tūnančios virtuvės spintelėse ir užkaboriuose. Kai kurių iš jų įžūlumas glumina būstų šeimininkus – nepaisant palubėmis skraidančių kandžių, spintelėje ropoja ir kirmėlės. Ar įmanoma šį kraupų vaizdą visiems laikams išgyvendinti iš jaukios virtuvės?

Priešas drugelio kailyje

Maistinės kandys, moksliškai vadinamos ugniukais, priklauso drugelių šeimai ir kelia didžiausią grėsmę namuose laikomiems maisto produktams. „Suaugę ugniukai – tai mūsų matomi skraidantys drugeliai, kurių patelės vienu metu gali sudėti 100-300 kiaušinėlių ant arba šalia produktų, kuriais vėliau maitinsis lerva (vikšras). Būtent lervos ir yra daugiausiai žalos pridaranti ugniukų stadija“, - teigia UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas. Specialistas atskleidžia, jog apie 50 proc. ugniukų, besiveisiančių kruopose, dribsniuose ar miltuose, sudaro patelės, o apie 60 proc. jų padėtų kiaušinėlių pavirsta vabzdžiais.

Besiraitančios kirmėlės apetito neskatina

Daugeliui siaubą keliantis radinys – kirmėlės, besiraitančios produktų pakuotėse ir įkūrusios juose kaip savo namuose. Be to, kad būstų šeimininkams kelia pasibjaurėjimą, kandys daro ir didelę žalą virtuvėje laikomiems produktams ir padidina maistui skirto biudžetą, kadangi apgadintus produktus tenka išmesti. Lervos (vikšrai) gadina produktus juos grauždami. Jos taip pat suteršia produktus savo išskiriamais siūlais, išmatomis, išnaromis, kokonais, o dėl jų veiklos produktai praranda savo spalvą, skonį bei kvapą. Drėgnesnėje aplinkoje laikomus produktus dažniau apninka pelėsis. Dažniausiai maistinės kandys įsiveisia miltuose, dribsniuose ar sausuose pusryčiuose, riešutuose, šokolade, sausainiuose, džiovintuose vaisiuose, vaistažolėse ar net naminių gyvūnų sausame maistą. Ugniukai veisiasi net ir tabake ar jo gaminiuose.

Net ir viena kandis – pavojaus ženklas

Kandys į būstus patenka įvairiais būdais – dažniausiai atkeliauja produktų pakuotėse, kur jau būna sudėti kiaušinėliai. Vasaros metu kandys gali patekti ir pro pravertą langą. Skambinti pavojaus varpais reikėtų vos vieną kenkėją pastebėjus namuose. „Pamačius bent vieną kandį, reikėtų nedelsiant patikrinti spinteles ir kitas vietas, kur laikomi įvairūs produktai ir išmesti tas pakuotes, kurios sukėlė bent menkiausią įtarimą. Tačiau net ir atsikračius įtarimą sukėlusių produktų, reikėtų atidžiai išvalyti vietas, kuriose jie buvo laikomi ir kurį laiką tikrinti, ar jose neatsirado voratinklinių siūlų, išduodančių, jog kenkėjų atsikratyti dar nepavyko“, - įspėja UAB „Dezinfa“ biologas.

Ekspertai perspėja – netinkamas naikinimas chemikalais gali pakenkti sveikatai

Nuolat tikrinančių parsineštus produktus ir kruopščiai besirūpinančių spintelių švara, kandys turėtų nebevarginti. „Rekomenduočiau pirmiausia sunaudoti anksčiau įsigytus produktus ir taip užkirsti kelią galimam kandžių paplitimui. Tačiau jei maistinės kandys jau įsisuko į spintelėje laikomus produktus, pirmiausia reikėtų nustatyti bei pašalinti užkrėstumo židinį. Tačiau labai svarbu nesigriebti pirma pasitaikiusių cheminių priemonių ar purškiklių, kurie gali smarkiai pakenkti sveikatai – juk kalbame apie maistą “, - pabrėžia kenkėjų kontrolės veikla užsiimančios bendrovės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė. Kenkėjų kontrolės ekspertai, norintiems išvengti akistatos su maistinėmis kandimis, pataria produktus laikyti stiklinėje, plastikinėje ar metalinėje taroje su sandariais dangteliais, o produktų laikymo vietas reguliariai valyti bei iš esančių plyšių išsiurbti nubyrėjusius likučius.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Kaip išsirinkti pjaustymo lentelę?
Kaip išsirinkti pjaustymo lentelę?

Puikios šeimininkės virtuvėje turėtų būti 4 pjaustymo lentelės: viena - žuviai, antra - žaliai mėsai, trečia - duonai ir ketvirta - likusių produktų pjaustymui.

Išvirkime skanią sriubą!
Išvirkime skanią sriubą!

Dabar susiformavęs sriubos supratimas atsirado XVIII amžiuje. Iki tol buvo valgomos tirštos sriubos, tepamos ant duonos, vėliau, maždaug tuo metu, atsiradus šaukštui, pradėjo populiarėti ir kiek skystesnės sriubos. Kas gali būti maloniau šaltą žiemos vakarą už dubenėlį šiltos ir skanios sriubos? Tikriausiai nei viena iš mūsų neatsisakytų šio malonumo. O kad sriubą išvirtume kuo skanesnę, pasidalinsime su Jumis keletu patarimų.

Kulinarijos ir restoranų terminai
Kulinarijos ir restoranų terminai

Tikriausiai ne kartą kilo noras apsilankyti įdomiame restorane ypatinga proga, bet greitai nuvojote mintį šalin ir patraukėte į piceriją. Jei nežinote meniu terminologijos, nesijauskite nepatogiai. Skubame Jums į pagalbą! Pateikiame kulinarijos ir restoranų terminų žodyną.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Šviežią duoną gražiai atrieksite, jei peilį palaikysite verdančiame vandenyje.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Kepti šonkauliukai medaus-garstyčių marinate Keksiukai su spanguolėmis Brendžio kokteilis Želė tortas „Vasarėlė“ Nekeptas maskarponės sūrio tortas Troškintos kiaulienos kepenėlės
Reklama
Prisijunk prie mūsų!