Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Kaip pjaustyti svogūną

2010-12-28 15:25:08
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Kaip pjaustyti svogūną

Visos namų šeimininkės žino: jei reikia pjaustyti svogūną, akių makiažas bus sugadintas. Mat ašarų upeliai netrukus jį nuplaus.

Šių ašarų priežastis – svogūne esanti lakioji medžiaga, taip pat vadinama lakrimatoru (lot. lacrima – ašara), kuri dirgina akių gleivinę.
 
Tačiau yra tam tikrų gudrybių, kurios leidžia išvengti svogūninio ašarojimo. Siūlome Jums – 10 būdų, leidžiančių sumažinti lakrimatoro aktyvumą ir, žinoma, išdžiovinti ašarų upelius pjaustant svogūną.
Beje, ne visi šeimininkėms rekomenduojami patarimai yra veiksmingi – pastaruosius čia taip pat paminėsime.
 
1. Sušlapintas peilis. Kadangi lakrimatoras – vandenyje tirpi medžiaga, vanduo mažina šios lakios medžiagos koncentraciją ore. Pjaustydama daržoves šlapiu peiliu (nuolat jį iš naujo sudrėkindama), sumažinsite šios medžiagos dalelių išsiskyrimą iš svogūno, taigi akys liks sausos.
 
2. Vandens vonia. Jei reikia supjaustyti daug svogūnų – galite tai padaryti vandenyje. Pamerkite svogūną į platų indą su vandeniu ir jame supjaustykite. Garantuotai neišliesite nė vienos ašarėlės!
 
3. Veido prausimas. Jei prieš pjaustydama svogūną veidą nusiprausite vandeniu ir nenusišluostysite, tai lakrimatoras iki akių nepakils – nusės ant veido ir tiesiog ištirps drėgmėje.
 
4. Vanduo burnoje. Kai kurios šeimininkės tikina, jog jei pjaustydama svogūną į burną prisisemsite vandens – ašarų nebus. Kaip moksliškai paaiškinti tokį fenomeną, kol kas nėra aišku, bet išmėginti tikrai verta – o gal padės?
 
5. Ventiliatorius. Prie pjaustymo lentos galite pasistatyti ventiliatorių ir jį įjungti. Oro gūsis nupūs lakrimatorą į šalį. Tiesa, gali būti, kad tuo metu kitame kambaryje esantys jūsų namiškiai apsipils ašaromis.
 
6. Apsauginiai akiniai. O kodėl gi ne? Paslėpusi akis po nardymo ar kitais apsauginiais, glaudžiai priglundančiais akiniais, sukursite lakrimatorui mechaninį barjerą ir lakiosios dalelės nepateks į akis.
 
7. Žvakė. Ji saugo ne tik nuo piktųjų jėgų... bet ir nuo ašarojimo! Liepsna sudegina priamaišas, esančias ore, todėl ji leis jums išvengti nemaloniųjų dalelių.
 
8. Kvėpavimas per burną. Kartais siūloma pjaustant svogūną kvėpuoti per burną – neva tai apsaugos nuo ašarojimo. Ar tai tiesa, teks išsiaiškinti Jums patiems, išbandžius šį patarimą.
 
9. Druska. Kitas neveiksmingas patarimas – pabarstyti pjaustymo lentelę druska. Druska sugeria išsiskiriančias svogūno sultis, bet ji neturi gebėjimo sulaikyti lakiųjų dalelių.
 
10. Virtuvės kombainas. Šis šeimininkių pagalbininkas tikrai padės išvengti ašarų, bet... nepamirškite uždaryti jo dangtelio!
 
Tiesa, pjaustant svogūną į orą išsiskiriančios medžiagos – puiki priemonė nuo erzinančio peršalimo. Tad gal vis dėlto kartais paašaroti – tik į sveikatą?
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Ką iškylaudami turėtume žinoti apie maisto produktus?
Ką iškylaudami turėtume žinoti apie maisto produktus?

Sušilus orams, vis dažniau skubame į gamtą, keliones. Kiekvieną kartą prisidedame pilnus krepšius maisto. Deja, kuo karštesnė diena, tuo greičiau genda maisto produktai.

Ar žinote kaip virti raudonąsias pupeles?
Ar žinote kaip virti raudonąsias pupeles?

Gamtoje galima rasti daugiau nei 200 pupelių rūšių. Yra baltosios ir raudonosios, juodosios ir purpurinės, o taip pat egzistuoja ir dekoratyvinės pupelės. Populiariausia ir labiausiai paplitusi rūšis yra raudonosios rūšies pupelės, vadinamosios Kidni. Pupeles daug kas mėgsta, juk jos ne tik skanios, bet ir naudingos mūsų sveikatai ir organizmui.

Žalingi indai: ką palikti, o ką - išmesti?
Žalingi indai: ką palikti, o ką - išmesti?

Lietuviai tradiciškai naudodavo medinius indus. Beje, tikdavo tikrai toli gražu ne bet kokia mediena – didelę reikšmę turėjo jos gydomosios savybėms.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Jei norite puresnių mielinių blynų, raugą ruoškite su vandeniu. Bet su pienu paruošto raugo blynai daug skanesni. Idealiausia – maišyti juos per pusę. 4 stiklinėms miltų reikia 25-30 g mielių.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Sūrio padažas makaronams Cukinija žiemai "Donecko" Pomidoru ir kiaušiniu salotos Ispaniškos pomidorų salotos Kepta žuvis marinate Žemaičių blynai su faršu
Reklama
Prisijunk prie mūsų!