Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Kalmarai ir jų paruošimas

2014-08-28 11:04:55
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Kalmarai ir jų paruošimas

Šiuo metu, kai vis aktualesnis tampa sveiko maisto klausimas, kai visi stengiasi rinktis produktus be konservantų, dažiklių ir kitokių priedų, natūralios jūrų gėrybės, tarp jų ir kalmarai, tampa vis populiaresne mūsų maisto raciono dalimi. Tai skanus, maistingas, lengvai ir greitai pagaminamas maisto produktas.
 
Kalmaruose daug jodo, kuris yra būtinas mūsų nervų sistemai ir skydliaukės veiklai, tam, kad nesijaustumėm išsekę, nervingi ir sujautrėję. Be to, juose yra nepakeičiamų aminorūgščių, o svarbiausia - vitamino PP, kuris gerina kraujotaką raumenyse, vadinasi, ir mūsų fizinę ištvermę.

Pirkdami šaldytą kalmarą atkreipkite dėmesį į jo mėsos spalvą. Ji turi būti balta. Pati oda būna įvairios spalvos - nuo rausvos iki violetinės.

Jeigu kalmaro mėsos gabalai vieni nuo kitų sunkiai atsiskiria, gali būti, kad moliuskai jau buvo atšildyti ir dar kartą užšaldyti. Beje, kuo mažesnis kalmaras, tuo saldensė jo mėsa.

Užšaldytą kalmarą pirmiausia reikia apipilti verdančiu vandeniu, tuomet jo oda susitrauks ir ją bus nesunku pašalinti, o tai padaryti būtina. Jeigu kalmaro mėsa jau atitirpo, ją 3 minutėms pamerkite į karštą, bet tik ne verdantį vandenį. Tuomet nulupkite odą rankomis.

Prieš virdami kalmaro filė, išmuškite mėsos plaktuku. Išvalyta ir išmušta kalmarų filė gali būti pjaustoma didesniais ar mažesniais gabalėliais, priklausomai nuo to, kokį patiekalą gaminsite.

Virimas

Ruošiant kalmarus, būtina atminti, kad jie panašūs į kiaušinius: kuo ilgiau juos verdi, tuo kietesni jie būna. Be to, ilgai kepami arba verdami kalmarai tampa beskoniai ir praranda savo maistinę vertę. Todėl užvirkite vandenį, įdėkite į jį lauro lapelių, pipirų, krapų, sudėkite kalmarų filė ir išjunkite viryklę. Po 10 minučių kalmarai bus išvirę. Jie bus labai minkšti ir švelnūs, todėl puikiai tiks sumuštiniams, salotoms, rizotui bei pastai.

Troškinimas

Geriausia - su daržovėmis grietinėje. Pirmiausia apkepkite daržoves (pvz. morkas, svogūną, česnaką), įdėkite grietinės. Kalmarus dėkite tik likus 3-5 minutėms iki patiekalo jau gaminimo pabaigos. Troškinkite ant nedidelės ugnies, o keptuvę ar puodą būtinai uždenkite dangčiu. Taip troškinti kalmarai tinka rizotui arba spagečiams skaninti.

Kepimas

Kalmarus apkepti reikia ant mažos ugnies 1 minutę. Po to viryklę išjunkite, indą, kuriame kepate, uždenkite ir palaikykite kelias minutes. Skrudintuvėje galite apkepti džiūvėsėliuose arba miltų ir kiaušinio plakinyje apvoliotus kalmarų žiedus.

Marinavimas

Marinuoti kalmarų filė reikia 1-2 valandas. Marinatui dažniausiai naudojama garstyčios, iki virimo įkaitintas sviestas, prieskoniai arba vietoj jų sojų padažas.
 

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Spice.lt konkursas Facebook'e
Spice.lt konkursas Facebook'e

Dalyvaukite Facebook'o kokurse ir laimėk www.knyguklubas įteigtą knygą "Naminė duona"!

Šventė gomuriui palepinti (foto)
Šventė gomuriui palepinti (foto)

„Lietuvos žinios“ ir kulinarijos studija ČIOP ČIOP gero maisto ir vyno mėgėjams surengė išskirtinės kokybės jautienos kepsnių ir vyno degustaciją.

Gydomosios arbatos su medumi
Gydomosios arbatos su medumi

Įvairiomis arbatomis jau nuo seno gydė sunkiausius negalavimus ir susirgimus. Siūlome kelis arbatų receptus, kurie padės nuvyti nuovargį ir suteiks Jūsų organizmui energijos.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Verdamos manų kruopos nesušoks gumuliukais, jei išmaišysite jas šaltame vandenyje ir tik po to supilsite į verdantį vandenį.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Silky Orange Sūrio padažas makaronams Troškintos kiaulienos kepenėlės Virtos “gėlytės” Burokėlių mišrainė su majonezu Cukinija žiemai "Donecko"
Reklama
Prisijunk prie mūsų!