Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Kas gali konkuruoti su alyvuogių aliejumi?

2011-01-11 15:51:17
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Kas gali konkuruoti su alyvuogių aliejumi?

Yra patiekalų, kurie be aliejaus būtų neskanūs, o kartais ir visai nenaudingi. Pavyzdžiui, be jo organizmas nepasisavina riebaluose tirpstančių vitaminų A, D, E ir K. Taigi, gerdami šviežiai spaustas morkų sultis visada įsilašinkite į stiklinę lašelį aliejaus. Apie alyvuogių aliejaus vertingąsias savybes žinome daug, tačiau apie kitų aliejų - vargu. Taigi, ar yra kas gali konkuruoti su šiuo produktu?

Linų

Nesočiųjų riebalų rūgščių šiame aliejuje du kartus daugiau nei žuvų taukuose. 1-2 šaukštai linų aliejaus - omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių paros norma. Šiuo aliejumi galima gardinti salotas ir daržovių garnyrus.

Moliūgų sėklų

Jis stiprina imunitetą. Moliūgų aliejus šalina iš organizmo toksines medžiagas, palaiko arterijų ir odos elastingumą. Beje, jis tinka tik šaltiesiems patiekalams skaninti.

Sojų

Pirmauja tarp aliejų dėl mikroelementų gausos.

Raudonasis palmių aliejus

Šis aliejus daug vertingesnis, bet, deja, ir gerokai brangesnis už paprastą palmių aliejų. Jame daug beta-karotino. Viename šaukšte šio aliejaus yra vitaminų A ir E paros dozė. Aliejus tinkamas kepimui, juo galima gardinti salotas.

Garstyčių

Garstyčių aliejuje yra polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina aterosklerozės, trombozės formavimąsi. Jis turtingas A, D (jo garstyčių aliejuje 1,5 karto daugiau nei saulėgrąžų) ir E vitaminų, taip pat natūralaus antioksidanto, kuris normalizuoja medžiagų apykaitą, lėtina senėjimo procesus. Šiuo aliejumi tinka gardinti daržovių patiekalus, ant jo galima kepti bulves.

Kanapių

Kanapės yra puikus, gerai pasisavinamų augalinių baltymų šaltinis. Jų aliejus turtingas omega-3 riebalų rūgščių. Kanapių aliejų galima naudoti šaltiems užkandžiams, salotoms, padažams.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Garstyčios
Garstyčios

Garstyčių sėklose yra iki 25 % riebiųjų aliejų. Jų lapuose daug A2, B1, C, B2, PP vitaminų, kalcio bei geležies druskų. Iš lapų gaminamos salotos, juos galima troškinti ir virti, patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar įvairių žuvies patiekalų. Garstyčių aliejus yra ypač naudingas, nes jame yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies kraujagyslių, aterosklerozės, tromobozės formavimąsi ir stabdo įvairius uždegiminius procesus organizme.

Prieskonių naudojimas
Prieskonių naudojimas

Visi naudojame prieskonius, kad suteiktumėme maistui norimą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Tam tikri prieskoniai, kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, iki šiol tebenaudojami farmacijoje.

Balzaminis actas
Balzaminis actas

Tamsiai rudas, tirštas ir saldžiarūgštis. Jis buvo išrastas šiaurės Italijos provincijoje Modenoje, todėl tradiciškai vis dar tebevadinamas Modenos balzaminiu actu, balzamiko actu arba tiesiog balzamiku.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Į paruoštas salotas pirmiau dėkite druską, pipirus ir actą, o tik po pilkite aliejų.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Taco Pekino kopūstų salotos Žemaičių blynai su faršu Miltiniai blynai Burokėlių salotos Ypatingieji kotletai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!