Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Kulinarinės gudrybės gardžiausiems patiekalams

2014-09-26 14:22:58
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Kulinarinės gudrybės gardžiausiems patiekalams
Norite gardžių patiekalų sau ir savo šeimai, tačiau, kad ir kaip stengiatės, nepavyksta išgauti tokio skonio kaip norėtųsi? Siūlome pasitelkti kelias gudrybes, kurios Jūsų patiekalams suteiks puikų skonį ir maisto ruošimą pavers tikru malonumu.
 
 Kopūstų paslaptys:
 •Jeigu kopūstuose pastebėjote kokių nors gyvių ar vabzdžių neskubėkite išmesti geros daržovės. Tereikia tokį kopūstą palaikyti 5-10 minučiųstipriai sūdytame vandenyje. Vabzdžiai išplauks į paviršių, juos nupilsite kartu su vandeniu. Tokia procedūra puikiai tinka valant grybus nuo kirminų.
 • Žiediniai kopūstai bus baltesni jei į vandenį, kuriame jie verda, įpilsite pieno (1/2 stiklinės 2 litrams vandens).
 • Jei norite sultingesnių šviežių kopūstų salotų (žiemą ir pavasarį kopūstai paprastai būna kietoki)  kopūstus ne pjaustykite, o tarkuokite stambia tarka, įberkite šiek tiek druskos, pipirų , išspauskite citrinos sulčių, užpilkite nerafinuoto aliejaus. Tokios salotos taps ne tik labai skanios, bet ir praturtins organizmą reikalingais vitaminai. 
 • Jei troškinant kopūstus į juos įpilama truputėlį pieno ar grietinės, kopūstai būna minkštesni ir skanesni, nes iš jų dingsta kartokas prieskonis.
 • Kopūstą balandėliams reikėtų iš pradžių 15 minučių pamirkyti parūgštintame vandenyje, tada išpjauti kotelio sustorėjimą ir tik tada 5 minutes palaikyti verdančiame vandenyje. Taip kopūstas labiau suminkštės, lapai lengviau atsidalins ir nelūš dedant faršą.
• Žalių kopūstų geriau nekepinkite. Kepinami jie sausėja, tampa neskanūs, todėl jei gaminate iš jų apkepėlę – arba prieš tai truputį apvirkite, arba prieš kepdama įpilkite į keptuvę šiek tiek vandens, kelias minutes patroškinkite jame kopūstus, ir tik vėliau dėkite riebalų, o vandeniui išgaravus apkepinkite.
 
Žalumynai ir daržovės:
 • Verdami žalumynai ir daržovės išsaugos savo natūralias spalvas jei į vandenį įbersite žiupsnelį geriamosios sodos (1/2 šaukštelio 1 kg daržovių).
 • 2 gabalėliai cukraus, įmesti į vandenį, kuriame troškinsite daržoves, suteiks daržovėms geresnį skonį.
 • Šviežios daržovės gerai išsilaikys keletą dienų jei jas laikysite įvyniotas į drėgną audinį.
 • Užšaldytų daržoves prieš virimą neatšaldykite, o leiskite tiesiai į verdantį vandenį. Taip jos išvirs skanesnės, geriau išlaikys vitaminus. Taip pat darykite ir su kepamomis daržovėmis: keptuvėje įkaitinkite sviestą ar aliejų, dėkite neatšildytas daržoves ir kepkite tiek, kiek reikia.
• Šviežias petražoles ir krapus galima keletą dienų išlaikyti žalius net ir karščiausią dieną – sudėkite juos į emaliuotą indą ir uždenkite dangteliu. Tiesa, ir žalumynai, ir indas turėtų būti visiškai sausi.
 • Prieš kepdama svogūnus apvoliokite juos miltuose. Svogūnai įgis auksinį atspalvį, bus traškūs ir nepridegs.
 • Kad bulvių košė būtų puri, pirmiausia į virtas bulves sudėkite sviestą, pradėkite trinti, ir tada, vis trindama, po truputį supilkite pašildytą pieną.
 
 
Ankštinių paslaptys:
 • Kad verdamos pupelės nepatamsėtų, virkite jas neuždengtame inde.
 • Kad pagerėtų pupelių skonis ir išsaugotumėte daugiau maistingųjų medžiagų, virkite jas taip: kai sudėjus pupeles užverda vanduo, jį nupilkite, pupeles vėl užpilkite šaltu vandeniu ir įpilkite šlakelį aliejaus (2 šaukštus 1 litrui vandens).
 • Labai svarbu, kad pupelės būtų gerai išvirtos. Ne iki galo išvirtose pupelėse esama nuodingų medžiagų.
 • Pupelės ir žirniai sūdomi tik tada, kai jau visai suminkštėja. Priešingu atveju jie suvirs.
 • Pupelių negalima užmerkti karštu vandeniu – jų sudėtyje esantį baltymą sutrauks.
 • Kad pupelės išvirtų greičiau, rekomenduojama jas prieš tai palaikyti užmerktas šaltame vandenyje 3-5 valandas. Merkiant pupeles vandens turėtų būti 2 kartus daugiau nei pupelių. Vandens temperatūra neturėtų viršyti 15 laipsnių, kitaip pupelės gali surūgti.
 • Verdant nemirkytas pupeles didesnė jų dalis praras formą, suvirs.
 • Pupeles galima virti ir nemirkytas. Tada pirmiausia jas suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir dėkite ant ugnies. Kai jos truputėlį pavirs (10-15 minučių), į puodą dar įliekite šalto vandens (apie 100-150 ml). Šį veiksmą pakartokite 2-3 kartus – pupelės išvirs greičiau.
 
Skanios  sriubos paslaptys:
 • Jei norite skaidresnės sultinio spalvos, jį virdama įmeskite 2-3 gabalėlius kruopščiai išplauto kiaušinio lukšto, pavirinkite 10 minučių ir išgriebkite kiaurasamčiu.
 • Jei verdate sriubą su joje išleidžiamu kiaušiniu, viską atlikite taip: nusemkite ir truputį atvėsinkite šiek tiek sultinio, tuo metu išplakite kiaušinį. Sumaišykite atvėsintą sultinį su plaktu kiaušiniu ir, nuėmusi puodą nuo ugnies, nuolat maišydama, supilkite kiaušinio ir sultinio mišinį į sriubą plona srovele.
 • Švieži pomidorai į sriubą dedami likus kelioms kelioms minutėms iki virimo pabaigos.
 • Verant sriubą iš kelių skirtingų ingredientų, labai svarbu, kad kiekvienas jų būtų dedamas tik į verdantį vandenį. Todėl sudėję vieną ingredientą palaukite, kol sriuba vėl užvirs, ir tik tada dėkite kitą.
 
 
 Grybų paslaptys:
 • Grybų sultinys bus aromatingesnis jei vandenyje virsite įvairaus dydžio grybų. Dideli  grybai suteiks sodraus skonio ir spalvos, o mažieji – aromato.
 • Kad barščiai ar sriuba su džiovintais grybais būtų skanesnė, išmirkytus ir supjaustytus grybus iš pradžių apkepkite aliejuje ir tik tada dėkite į vandenį (tai viena pagrindinių gardžiausių sriubų paslapčių).
 • Grybų ikrai bus aštresni jei į juos įpilsite truputį  acto.
 
Mėsos paslaptys:
 • Nejauno paukščio mėsa bus sultingesnė ir minkštesnė jei likus 1 valandai iki ją įtrinsite citrinos sultimis.
 • Nejauno gyvulio mėsą geriausia sunaudoti padažams, faršui ar sriubai.
 • Riebesnius paukščius (antis, žąsis) reikėtų kepti įdarytas obuoliais, daržovėmis ar kruopomis – tai pagerina patiekalo konsistenciją.
 • Nesūdykite mėsos iš anksto – taip ji praranda sultis., nes taip mėsa neteks sulčių. Mėsa sūdoma ją gaminant arba netgi jau gatava. Jei mėsą kepsite – sūdykite prieš pat dedant ant karštų riebalų, tada riebalai mažiau tikš.
 • Jei kepate mėsą orkaitėje, į kepimo indą galima įpilti šiek tiek vandens, kad jis tik uždengtų indo dugną. Ir neleiskite vandeniui visiškai išgaruoti, jei reikia – įpilkite dar. Taip kepta mėsa bus švelnesė, o sultis galėsite patiekti kaip padažą.
 • Kad maltinukai būtų sultingesni, iš paruošto faršo iš pradžių suformuokite plokščius paplotėlius, tada sulankstykite juos kaip vokus, užlenkdama 4 kartus nuo krašto centro link, ir suformuokite į maltinuką apvoliodama džiūvėsėliuose. Dėkite į įkaitintą keptuvę „siūle“ į apačią. Taip paruošto maltinuko viduje susiformuos 2 plokštumos, kurių tarpelyje susirinks kepant išsiskiriančios sultys.
 • Kad maltinukai būtų minkšti , be druskos, pipirų, česnakų ir prieskoninių žalumynų į faršą įmaišykite sutarkuotos žalios bulvės, įdėkite keletą šaukštelių  majonezo, grietinės arba  kefyro. Viską gerai išmaišykite, kad faršo masė būtų pakankamai tiršta ir gerai liptų. Imkite po gabalėlį faršo drėgnomis rankomis, suplokite paplotėlį, o į viduriuką įdėkite užšaldyto sviesto (maždaug ½ šaukštelio). Galite taip pat įdėti ir kokio kito įdaro – virtų gdybų, apkepintų morkų, smulkinto kiaušinio ar pan., užlenkite ir užlipdykite faršo paplotėlio kraštus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir  apkepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Paruoštus maltinukus sudėkite į puodą ar troškintuvą , įpilkite truputį vandens, prieskonių ir troškinkite orkaitėje.
 
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Knorr Fix ruošinys Arrabiata
Knorr Fix ruošinys Arrabiata

Tikras gardumėlis kvapnių pomidorų padažų mėgėjams! Su „Fix Arrabiata“ pasigaminsite tikrą itališką pikantišką padažą „Arrabiata“, kuris idealiai tiks su makaronais „Penne“ ir vištiena.

Kaip pasigaminti Sušį
Kaip pasigaminti Sušį(1)

Pristatome sušių receptus: Tempura – kappa maki, Philadelphia ir dviejų tipų nigiri.
Pasigaminkime Sušį namuose!

 Knorr FIX mišinys spagečiams „Carbonara“
Knorr FIX mišinys spagečiams „Carbonara“

Mėgstate makaronus? Jums patinka balti, kreminiai padažai? Rinkitės „Knorr Fix Spaghetti Carbonara“, kurio sudėtyje – rūkyta šoninė ir kvapnūs prieskoniai. Užpilkite šį padažą ant mėgst...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Sultinys bus skanesnis, jei į verdantį sultinį įdėsite gabaliuką sūrio.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Kepta žuvis marinate Mieliniai čeburėkai Žemaičių blynai su faršu Burokėlių salotos Čenakai Sūrio padažas makaronams
Reklama
Prisijunk prie mūsų!