Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Maisto pasirinkimas: tausojame sveikatą ir aplinką

2012-01-02 15:18:22
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Maisto pasirinkimas: tausojame sveikatą ir aplinką

 

Dar visai neseniai gaminant pietus nesijaudinome, ką dedame į lėkštę. Tačiau prasidėjusi maisto pramonės revoliucija įnešė į mūsų kasdienį racioną nemažai naujovių: maisto priedais papildytus produktus, pakuotes, kuriose maistas negenda ištisus metus, pusfabrikačius, greitą maistą ir t.t. Nors galva sukasi nuo maisto gausos ir produktų pasirinkimo, visgi dabar kaip niekada esame susirūpinę tuo, ką dedame į burną.

Nepaisant didelio maisto produktų asortimento, mityboje svarbiausia rinktis šviežią, kuo mažiau apdorotą bei kuo įvairesnį maistą.

Tik prieš 10 metų Sveikatos apsaugos ministerija buvo parengusi maisto pasirinkimo piramidę, kurią turbūt daugelis iš mūsų yra matę mokyklos vadovėliuose, tačiau jau šiais metais teko ją keisti, kadangi neatitiko šiuolaikinės mitybos principų. „Sprendimas atnaujinti piramidę priimtas ir todėl, kad atliktas gyventojų mitybos tyrimas atskleidė faktiškos gyventojų mitybos neatitikimą oficialioms rekomendacijoms“, – teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje.

Netikėta tai, kad maisto piramidės apačioje atsirado 8 stiklinės vandens (tai vidutinis privalomas skysčių per parą suvartojimo kiekis), o šonuose fizinio aktyvumo figūros. Regis, iki tol buvo primiršta, koks mūsų organizmui gyvybiškai svarbus yra vanduo. O tinkamai fizinei formai palaikyti – sportas. Piramidėje pabrėžiama, kad kaloringai maitinantis ir mažai judant gresia antsvoris, nutukimas, širdies kraujagyslių ir kitos lėtinės ligos. Suaugusiam žmogui rekomenduojama per dieną aktyviai judėti bent pusę valandos, o vaikams – ne mažiau kaip valandą. Judėti reikia gana aktyviai, kad sušiltum, o širdis pradėtų plakti greičiau.

  • Ankstesnėje maisto piramidėje svarbiausią dalį užėmė grūdiniai produktai, kurių buvo rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną. Dabar ši skiltis dalinasi vieta su vaisiais ir daržovėmis.
  • Riebią mėsą ir mėsos produktus siūloma keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
  • Rinktis liesus pieno produktus.
  • Išlaikyti normalų kūno svorį, t.y., kad kūno masės indeksas būtų 20-25, reguliariai sportuoti.
  • Atsisakyti alkoholio ar riboti jo vartojimą.
  • Rinktis nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste neturi viršyti 5 g. per dieną. Rekomenduojama druska su jodu.

Trys piramidės aukštai pažymėti skirtingomis spalvomis – apatinis žalias, vidurinis geltonas, viršutinis raudonas. Tai atitinka šviesoforo spalvų reikšmę.

Dviguba piramidė – gamta išvien su sveikata

Mokslininkų ataskaitose teigiama, kad 2100 metais pasaulyje bus 9 mlrd. gyventojų. Mūsų skaičius vis auga, tik bėda, kad planeta nesipučia tolygiai su augančiu gyventojų skaičiumi. Jei valgytume šiek tiek mažiau mėsos ir pieno produktų, galėtume padėti labiau apsaugoti biologinę įvairovę ir ne taip intensyviai būtų naudojama dirva.

Italijoje įsteigtas mitybos centras „Barilla“ sukūrė dvigubą mitybos piramidę, kurioje primenama, kad žmogus turi ne tik sveikai ir pilnavertiškai maitintis, bet ir tausoti aplinką.

Dvigubos maisto piramidės apačioje esantis maistas turi mažiausią neigiamą poveikį aplinkai. Jis taip pat labiausiai rekomenduojamas kasdienėje mūsų mityboje.

Kylant piramide aukštyn, matome maisto produktus, darančius vis didesnį neigiamą poveikį aplinkai bei mūsų sveikatai.

Šios piramidės tikslas sumažinti mitybos įpročių daromą neigiamą poveikį aplinkai, pagerinti vaikų sveikatą bei realiai prailginti gyvenimo trukmę.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO), 43 milijonai vaikų iki penkerių metų amžiaus 2010 m. turėjo antsvorio, o nuo 2000 m. mėsos gamyba pasaulyje išaugo 20 proc.

„Planetos evoliucijos mes niekaip nesustabdysime, tačiau turime moralinę pareigą sąveikauti su planeta atsakingai bei nuolat pasirinkti kryptis kaip tai padaryti“, – sakė organizacijos „Barilla“ prezidentas Guido Barilla.

Sudarinėjant dvigubą piramidę buvo apskaičiuotas produktų poveikis aplinkai, t.y. matavo, kiek reikia energijos ir vandens auginant grūdus bei gyvulius, kokį poveikį aplinkai daro transportavimas bei maisto gamyba. Apskaičiavo kiekvieno proceso išmetamą anglies dvideginio kiekį į orą, taip pat kiek reikia žemės ploto gyvulininkystei, vandenyno paviršiaus žvejybos reikmėms.

Piramidė atskleidė, kad didžiausią žalą aplinkai daro gyvulinės kilmės produktai: 100 g raudonosios mėsos ekologinis pėdsakas yra 92 pasaulio kvadratiniai metrai, o 100 g vaisių – tik 3. Tai reiškia, jei norime gauti tokį patį kiekį mėsos kaip daržovių, tai 30 kartų labiau veikiame aplinką. Gyvuliai iš augalinio maisto pasisavina daugiau energijos, nei jos atiduoda mėsos ar pieno pavidalu.

Dviguba mitybos piramidė parodo mums, kad mes ir gamta esame viena dalis, todėl prekybos centre kraudami maistą į krepšelius, prisiminkime, kad šiame pasaulyje esame ne vieni. Mus supa vandenynai, miškai, oras, už kurių būklę mes taip pat esame atsakingi.

 

Hermio Preikšto nuotr.
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Nori būti mylima administratorė? Išrink komandai geras biuro kėdes
Nori būti mylima administratorė? Išrink komandai geras biuro kėdes

Tau, kaip biuro administratorei, tenka įvairios užduotys, greičiausiai patikėta ir išrinkti ergonomiškus baldus visiems biuro darbuotojams. Tai rimta užduotis, kadangi daugelis žmonių ant kėdės praleidžia ko ne visas aštuonias darbo valandas, o kritiniais atvejais nepakyla ir per pietų pertrauką. Nuo to ar patogi kėdė priklauso žmogaus savijauta, sveikata ir nuotaika. Taigi, kokie pagrindiniai pasirinkimo principai? Viena didžiausių elektronin...

Gal taurę vyno?
Gal taurę vyno?

Vynas geriamas jau nuo senų laikų. Šio gėrimo gaminimo paslaptys jau seniai tobulinamos. Ne ką mažiaus svarbios ir taurės, iš kurių vynas yra geriamas. Ar teko gerti vyną iš tokių įspūdingų taurių?

Margučių dažymas bei Velykų tradicijos
Margučių dažymas bei Velykų tradicijos

Margučiai buvo dažomi ne dėl grožio, o sdėl simbolinės prasmės suteikimo. Kiekviena spalva turėjo savo reikšmę. Margučiuose vyravo juoda, raudona, žalia, geltona bei ruda spalvos. Juoda spalva simbolizavo žemę motiną ir Žemyną, raudona - vaisingumą, gimimą ir gyvenimą bei deivę gimdytoją Ladą. Žalia spalva - pavasario augaliją, javų daigus, mėlyna - dangų bei vandenį, geltona ir ruda - subrendusių javų derlių.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Į paruoštas salotas pirmiau dėkite druską, pipirus ir actą, o tik po pilkite aliejų.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Zrazai su trimis įdarais SVARAINIŲ SIRUPAS Kepti pievagrybiai Pievagrybių padažas Purūs keksiukai Grybų ikra
Reklama
Prisijunk prie mūsų!