Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Prieskonių naudojimas

2014-01-07 17:03:09
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Prieskonių naudojimas

Visi naudojame prieskonius, kad suteiktumėme maistui norimą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį.
Žmogaus skonio pajautimą sąlygoja trys jutimo organai – regėjimas, uoslė ir liežuvis. Visų pirma, maistas turi būti vizualiai gražiai pateiktas. Taip serviruoti patiekalai kviečia juos paragauti ir kelia apetitą. Maiste esantys cheminiai junginiai dirgina uoslę, kuri jaučia kylančius nuo maisto garuojančius junginius. Liežuvyje esančios skonio karpelės fiksuoja patiekale ištirpusius cheminius junginius.

Skonio atmainas galima padalinti į keturias dalis: sūrumą, rūgštumą, kartumą ir saldumą. Įvairios liežuvio dalys ne vienodai vertina skonį – saldumą geriausiai jaučiame liežuvio galiuku, o kartumą – užpakaline liežuvio dalimi. Rūgštumą ir sūrumą fiksuoja receptoriai, esantys liežuvio šonuose.

Maisto įsisavinimas žmogaus organizme priklauso nuo skonio, kvapo, išvaizdos ir maisto įvairovės. Gražiai pateiktas maistas kelia apetitą ir sąlygoja virškinimą ir maisto įsisavinimą. Prieskonių skonį ir kvapą nulemia juose esantys eteriniai aliejai, taip pat sudėtingi eteriniai junginiai, tokie kaip aldehidai bei terpenai.

Šiandien prieskonius naudojame pirmiausia dėl skonio savybių. Pagerindami skonį, prieskoniai suteikia patiekalams apetitišką išvaizdą ir pagerina virškinimą. Prieskoniai pasižymi antiseptinėmis, dezinfekuojančiomis ir antibakterinėmis savybėmis. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Tam tikri prieskoniai, kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, iki šiol tebenaudojami farmacijoje. Tradicinis būdas kiaulieną prisotinti gvazdikėliais pailgina kiaulienos amžių – gvazdikėlių aliejus atitolina riebalų gedimą.

Todėl prieskoniai:

  • Duoda maistui aromatą;
  • Gerina maisto savybių išsaugojimą;
  • Pabrėžia maisto skonį;
  • Gerina išorinę maisto ar gėrimo išvaizdą;
  • Gerina savijautą.
  • Gerina virškinimą;


Prieskonių pagalba maistą galima ir "nuspalvinti". Spalvai išgauti naudojami: karis (suteikiantis geltonai-rudą spalvą), šafranas (auksinę-geltoną), paprika (rausvai-rudą) ir ciberžolė (geltoną). Geriausiais rezultatas pasiekiamas tada, kai prieskonis, prieš jį dedant į maistą, lengvai pakaitinamas aliejuje.

Kaip naudoti prieskonius?

Prieskoniai nevaidina lemiamo, išgaunant maisto skonį. Jų misija yra pabrėžti ir papildyti maisto skonį savo turimu aromatu.

Įvairovė stimuliuoja. Jeigu gamindami maistą naudojate keletą prieskonių, būtina išlaikyti jų derėjimą. Būkite atsargūs dedami daug prieskonių. Dedant į maistą prieskonius ne dideliais kiekiais, galima išvengti jų pertekliaus. Taip pat būtina reikia pagalvoti apie individualų skonį.

Malti ar stambūs? Stambūs prieskoniai dedami į patiekalus, kuriems pagaminti reikia ilgesnio laiko. Malti prieskoniai greičiau suveikia, juos gali dėti į maistą tiek iki serviravimo, tiek paties valgio metu.

Kada dėti prieskonius? Juos galima dėti į maistą tiek jo gamybos pradžioje, tiek viduryje, tiek gaminimo gale, bet reikia nepamiršti, kad aromatingieji augalai neperneša ilgalaikio kaitinimo, todėl juos geriausiai dėti maisto paruošimo gale.

Turintys krakmolo produktai (ryžiai, bulės, makaronai) sugeria daugiau prieskonių. Tam, kad galutinis rezultatas būtų geras, prieskonių būtina dėti daugiau.

Mėsą reikia gardinti prieskoniais tik tada, kai jos paviršius yra apkeptas iki rudos spalvos. Pridėjus prieskonių, būtina ugnį sumažinti, nes prieskoniai gali lengvai pridegti.

Patiekalo degustacija

Nereikia degustuoti patiekalo iškart po to, kai įdėjote į jį prieskonių, nes aromatai dar nebus pilnai įsigėrę į maistą. Per greitas ragavimas gali sąlygoti prieskonių perteklių rošiamame patiekale. Smulkinti prieskoniai, kaip ir prieskoninės žolelės greičiau suteikia skonį, negu stambūs prieskoniai, pvz. juodojo pipiro žirneliai.

Kaip saugoti prieskonius

Didžiausi prieskonių priešai yra saulės šviesa, šiluma, oras bei drėgmė. Netinkamai saugomi prieskoniai gali per kelias savaites prarasti aromatą. Saulės šviesa sugeba per trumpą laiką pakeisti prieskonių spalvą. Lentynėlė su prieskoniais neturi būti arti viryklės. Geriausia vieta prieskonių saugojimui – uždara, vėsi ir sausa spintelė. Prieskonių saugojimo laiką lemia eterinių aliejų kiekis ir malimo lygis. Kuo daugiau eterinių aliejų ir kuo smulkesnis malimas, tuo greičiau prieskonis praranda savo aromatą. Teisingai juos laikant, prieskoniai savo aromatą gali išsaugoti net penkis metus, o malti – tris.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Aliejų rūšys ir jų savybės
Aliejų rūšys ir jų savybės

Yra patiekalų, kurie be aliejaus būtų neskanūs, o kartais ir nenaudingi.
Pavyzdžiui, be jo žmogaus organizmas nepasisavintų riebaluose tirpstančių vitaminų A, D, E ir K. Apie alyvuogių aliejaus vertingąsias savybes žinome daug, tačiau apie kitų aliejų - nelabai. Taigi, kas gali konkuruoti su šiuo produktu?

Vynas patiekalų gaminime
Vynas patiekalų gaminime

Lietuva nėra vyno šalis. Čia prastos sąlygos augti vynuogėms, maža vyno vartojimo kultūra ir dėl to beveik nėra vietinių įsisenėjusių tradicijų, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Tikėkimės, kad su laiku dar bus atrastos lietuviškojo vaisių ir uogų vyno panaudojimo kulinarijoje ir konditerijoje galimybės. Pasiūlysime Jums susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Yra tūkstančiai būdų, kaip naudoti vyną. Mes...

Žolelių auginimas namuose
Žolelių auginimas namuose

Jei norite šviežiais žalumynais gardinti patiekalus, nebūtina laukti daržų sezono pradžios. Daugelį jų galima išauginti ir virtuvėje ant palangės. Geriausiai auga krapai, baltoji garstyčia, salotos, špinatai, svogūnai bei sėjamoji pipirinė. Atidesnės priežiūros reikalauja bazilikas, dašis, mairūnas, mėta, rozmarinas ir čiobreliai.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Salotoms ir mišrainėms majonezą galite pakeisti grietine, sumaišyta su kietai virto kiaušinio tryniu ir šaukšteliu garstyčių.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Bulvės su grybais kaimiškai Sūrio padažas makaronams Kugelis su cukinija Jogurtiniai blynai Keksiukai su spanguolėmis Įdaryti makaronų vamzdeliai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!