Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Spanguolės

2011-03-03 16:52:37
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Spanguolės

Spanguolių gydomosios savybės yra žinomos nuo senų laikų. Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, kurios auga Lietuvoje. Vaistams jos renkamos vėlyvą rudenį bei ansktyvą pavasarį, nes jos gerai išsilaiko po sniegu.

Uogose daug benzenkarboksi rūgšties, todėl jos labai ilgai negenda. Ši spanguolėje esanti rūgštis žmogaus organizme mažina rūgimo, puvimo procesus, naikina įvairiausius mikrobus. Didelis pektinų kiekis sudaro netirpius junginius su sunkiaisiais metalais (švinu, gyvsidabriu, stronciu), suriša ir iš organizmo pašalina nuodingasias medžiagas, sunkiuosius metalus, o tai svarbu apsinuodijus ar organizmą pažeidus radiacijai.

Taip pat tai aktualu gyvenantiesiems dideliuose miestuose ir kvėpuojantiesiems užterštu oru. Spanguolių uogose esantys fenoliniai junginiai stiprina kapiliarų sieneles, didina kitų kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus ir aterosklerozę. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas gydo opas bei mažina cholesterolį.

Spanguolių uogos kartais yra vadinamos Šiaurės citrinomis, nes jose daug citrinų rūgšties. Taip pat turi 3,9–5,3 % cukraus, daugiausia fruktozės ir gliukozės, vitaminų C, P, B1, B2, PP; mineralinių medžiagų: kalcio, kalio, fosforo, geležies, mangano ir nemažai jodo.

Ir gydo, ir maistą gardina

Spanguolės turi kraują stabdomųjų, uždegimus malšinamųjų ir kitų savybių. Jų sultys labai tinka ligonių troškulį malšinti, tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą ir virškinimą, padeda sumažėjus skrandžio rūgštingumui, sergant hipertonija, taip pat stimuliuoja kasos sekreciją.

Šios uogos rekomenduojamos ligoniams, vartojusiems didesnį kiekį antibiotikų. Spanguolės atstato žarnyno mikroflorą. Jomis liaudies medicinoje gydo skydliaukės sutrikimus, inkstų ir šlapimo pūslės uždegimus, akmenligę, mažakraujystę, mažina karščiavimą, o jų sultys su medumi geriamos sergant angina, reumatu, esant stipriam kosuliui, bendram silpnumui ir avitaminozei.

Kai ligoniams skiriama dieta be druskos, spanguolėmis galima gardinti maistą ir beveik pakeisti druską. Šviežios bei perdirbtos uogos žadina apetitą ir padeda organizmui geriau pasisavinti maistą.

Sultys ir kokteiliams, ir kompresams

Rekomenduojama išspaustas spanguolių sultis ir sumaišyti su medumi (1:1). Gerti po valgomąjį šaukštą 5–6 kartus per dieną – gydo kosulį, anginą bei peršalimą.

Šviežias spanguolių sultis rekomenduojama gerti po 200 ml 3–4 kartus per dieną. Jos saugo nuo inkstų akmenligės, gydo šlapimo išskyrimo organų infekcijas. Spanguolių sultimis galima gydyti ir pūlingas odos žaizdas. Sergant sausąja egzema arba žvyneline, dedami spanguolių sulčių kompresai.

Nepamirškite, kad ruošiant spanguolių gaminius, negalima naudoti metalinių ar aliumininių indų ir įrankių. Uogose daug rūgščių, kurioms jungiantis su metalu pasikeičia gaminio spalva bei pablogėja kokybė. Geriausia moliniai ar emaliuoti indai bei mediniai įrankiai.
 

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Kaip degustuoti alų
Kaip degustuoti alų

Daugeliui gali pasirodyti, jog degustuoti alų yra labai paprasta: tereikia tik nusipirkti alaus ir jį išgeri. Tačiau nuolat dėdėja žmonių, kurie supranta, kad alaus degustavimas gali būti toks pat sudėtingas kaip ir vynų. Šiuo metu yra daug alaus daryklų, kurios gamina gausybę alaus rušių, todėl alaus mėgėjai turi išmokti, kaip iš visų rušių atsirinkti tai, kas yra geriausia.

Neįprasti stalo įrankiai
Neįprasti stalo įrankiai

Įvairiausias stalo įrankių pasirinkimas

Japonų šitake grybai
Japonų šitake grybai

Šitake grybą Japonijoje maistui ir ligoms gydyti vartoja daugiau nei 2000 metų. Senovės Japonijoje jis buvo toks brangus, kad juo mėgautis galėjo tik valdovai ir jiems artimiausi žmonės. Ant medžių kamienų augantį grybą dar vadina miegančiojo Budos grybu. Iš Japonijos Šitake paplito į Kiniją ir Korėją, Tolimuosius Rytus ir iš ten po visą pasaulį. Gurmanams tai išskirtinis delikatesas.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Jei nuvyto krapai ar petražolės, įdėkite juos kelioms minutėms į vandenį su actu (1 šaukštelis acto pusei stiklinės vandens).

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Purūs keksiukai Burokėlių salotos Čenakai Ypatingieji kotletai Virtos “gėlytės” Kepti rauginti kopūstai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!