Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Špinatai

2011-05-24 11:38:27
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Špinatai

Špinatai - labai maistinga daržovė, joje rasite riebalų, augalinių baltymų, angliavandenių, chlorofilo bei mineralinių druskų. Taip pat netrūksta ir vitaminų: A, B1, B2, B6, C, PP, P, E, D2, K. Beje, visi šie vitaminai išlieka ir termiškai apdorojant špinatus. Špinatuose gausu kalio, magnio, lengvai pasisavinamų geležies ir jodo druskų.

Jų ypač rekomenduojama valgyti paaugliams, taip pat tiems, kuriuos kamuoja anemija, hipertenzija, nervinis išsekimas, rachitas, tuberkuliozė ar diabetas, nes organizmas lengvai pasisavina naudinguosius špinatus.
 
Špinatai didina hemoglobino kiekį kraujyje, gerina skydliaukės darbą, stimuliuoja virškinimo sistemą, stabdo ląstelių senėjimo procesus, stiprina žmogaus imunitetą.
 
Vienintelis špinatų trūkumas - juose yra daug oksalo rūgščių. Todėl jų vartojimą reikėtų riboti vaikams ir tiems, kurie serga kepenų, tulžies pūslės ir dvylikapirštės žarnos ligomis, nefritu.
 
Beje, šviežiuose špinatuose oksalo rūgštis yra nepavojinga. Verdant daržoves ją galima neutralizuoti į vandenį įpylus grietinėlės ar pieno.
 
Špinatai puikiai dera su sūriu, šonine, pomidorais, kedrų riešutais. Kadangi net ir termiškai apdoroti špinatai išlieka sodrios žalios spalvos, juos dažnai naudoja pyragų ir užkepėlių įdaruose.
 
Špinatų reikia skinti arba įsigyti tiek, kiek galėsite suvalgyti iš karto. Šaldytuve neplautus špinatus galima laikyti 2-3 dienas. Užšaldytus - neilgiau kaip 3 mėn.
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Ko nežinojote apie kavą: populiaraus gėrimo paslaptys
Ko nežinojote apie kavą: populiaraus gėrimo paslaptys

Kur augina pačią skaniausią kavą? Kuo arabika skiriasi nuo robustos? Kiek laiko kavos pupelės išlaiko savo aromatingumą? Atsakysime į visus klausimus, tad pradėkime nuo pradžių...

Pieno pakaitalai
Pieno pakaitalai

Europoje pieno pakaitalai labai populiarūs, o Lietuvoje jie po truputėlį tik atsiranda, todėl dar yra savotiška „neatrasta žemė“. Pieno pakaitalai – tai įvairių riešutų, javų bei sojos gėrimai. Pavadinimas „pieno pakaitalai“ atspindi ne tik vartojimą, bet ir produkto sudėtį. Šiuose gėrimuose yra daug baltymų, mineralų ir vitaminų.

PATARIMAI: Ko negalima plauti indaplovėje?
PATARIMAI: Ko negalima plauti indaplovėje?

Indaplovė nėra tas įrenginių tipas, be kurių sunku įsivaizduoti gyvenimą. Nes juk kur kas reikalingesni yra šaldytuvas ar skalbimo mašina. Tačiau nepaisant to, indaplovės sparčiai kyla prioritetinių buitinės technikos įrenginių sąrašuose ir tampa vis populiaresniu namų gyventoju. Ar tai turėtų stebinti? Tikriausiai ne, nes investavimas į šio tipo įrenginį leidžia išnaudoti laiką kur kas maloniau nei stovint prie purvinų indų kriauklės. Tačiau ...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Sultinys bus skanesnis, jei į verdantį sultinį įdėsite gabaliuką sūrio.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Pikantiški vištienos kepsneliai Žemaičių blynai su faršu Įdaryti makaronų vamzdeliai Grybų padažas Kepta vištiena su ryžiais Kepti rauginti kopūstai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!