Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Špinatai

2011-05-24 11:38:27
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Špinatai

Špinatai - labai maistinga daržovė, joje rasite riebalų, augalinių baltymų, angliavandenių, chlorofilo bei mineralinių druskų. Taip pat netrūksta ir vitaminų: A, B1, B2, B6, C, PP, P, E, D2, K. Beje, visi šie vitaminai išlieka ir termiškai apdorojant špinatus. Špinatuose gausu kalio, magnio, lengvai pasisavinamų geležies ir jodo druskų.

Jų ypač rekomenduojama valgyti paaugliams, taip pat tiems, kuriuos kamuoja anemija, hipertenzija, nervinis išsekimas, rachitas, tuberkuliozė ar diabetas, nes organizmas lengvai pasisavina naudinguosius špinatus.
 
Špinatai didina hemoglobino kiekį kraujyje, gerina skydliaukės darbą, stimuliuoja virškinimo sistemą, stabdo ląstelių senėjimo procesus, stiprina žmogaus imunitetą.
 
Vienintelis špinatų trūkumas - juose yra daug oksalo rūgščių. Todėl jų vartojimą reikėtų riboti vaikams ir tiems, kurie serga kepenų, tulžies pūslės ir dvylikapirštės žarnos ligomis, nefritu.
 
Beje, šviežiuose špinatuose oksalo rūgštis yra nepavojinga. Verdant daržoves ją galima neutralizuoti į vandenį įpylus grietinėlės ar pieno.
 
Špinatai puikiai dera su sūriu, šonine, pomidorais, kedrų riešutais. Kadangi net ir termiškai apdoroti špinatai išlieka sodrios žalios spalvos, juos dažnai naudoja pyragų ir užkepėlių įdaruose.
 
Špinatų reikia skinti arba įsigyti tiek, kiek galėsite suvalgyti iš karto. Šaldytuve neplautus špinatus galima laikyti 2-3 dienas. Užšaldytus - neilgiau kaip 3 mėn.
Komentarai0

Panašūs straipsniai

Gydomės daržovių sultimis
Gydomės daržovių sultimis

Sultys (lot. succus) – tai preparatai iš šviežios augalinės žaliavos. Jos išgaunamos presuojant sultingas augalo dalis – uogas, lapus ar net visą augalą. Natūralios sultys namų sąlygomis gaminamos taip: šviežiai surinkta augalinė žaliava nuplaunama, susmulkinama, sutrinama į tyrelę ir nuspaudžiama per tankų audinį.

Tekila
Tekila

Dažniausiai balta tekila geriama atšaldyta su citrina ir druska. Prie gold tekilos puikiai tinka apelsino skiltelė su cinamonu. Nereikia pamiršti, kad tai puikus ingredientas įvairiems kokteiliams, iš kurių populiariausias „Margarita". Premium tekila (reposado, añejo) turėtų būti geriama kambario temperatūros (be citrinos ir druskos), kad galėtų atsiskleisti ypatingas jos aromatas. Garsus krištolinių taurių gamintojas „Riedel" netgi sukūrė spe...

Įdomūs faktai apie obuolius
Įdomūs faktai apie obuolius

Įrodyta, kad obuoliuose yra itin daug laisvųjų radikalų poveikį neutralizuojančių antioksidantų. Minkštime pastarųjų netrūksta, bet dar daugiau rastume žievelėje. Joje aptikta triterpenoidų – organinių junginių, blokuojančių vėžinių ląstelių dauginimąsi pieno liaukose, kepenyse ir storojoje žarnoje...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Pienas puikiai pašalina rašalo dėmes, valo paauksuotus rėmus, veidrodžius ir klavišus. O skalbiant užuolaidas, rekomenduojama į balinimo tirpalą įpilti šiek tiek pieno. Užuolaidos atrodys, kaip naujos.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Miltiniai blynai Įdaryti makaronų vamzdeliai Jūros lydeka, kepta folijoje su daržovėmis ir mozarella sūriu Virtų bulvių cepelinai su mėsa Grybų padažas Česnakinis padažas kebabams
Reklama
Prisijunk prie mūsų!