Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Tekila

2011-05-31 16:13:21
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Tekila

Tekila yra meskalio rūšis. Lygiai taip pat, kaip bet kurio brendžio negalime vadinti konjaku, ne visus meskalius galima vadinti tekila. Tekila yra gaminama pagal griežtus Meksikos Tekilos reglamentavimo tarybos nuostatus ir tik penkiuose - Chalisko, Mičoakano, Gvanachuato, Tamauilpo ir Najarito valstijų regionuose.

Nors tekila labai dažnai asocijuojama su kaktusais, jie neturi nieko bendra su šiuo gėrimu, kuris yra gaminamas iš agavos sulčių. Meksikoje auga daugiau nei 200 šio augalo rūšių, tačiau tekilos gaminimui gali būti naudojama tik mėlynoji agava (Agave Tequilana Weber Blue), kuri užauga per 8-12 metų. Kai agava yra tinkama tekilos gamybai, išoriniai jos lapai nupjaunami ir paliekamas tik vaisius (jis sveria apie 25-55 kg), dėl savo panašumo į ananasą, ispaniškai dar vadinamas "piňa". Jis smulkiai sukapojamas ir kaitinamas uždarose nerūdijančio plieno ar plytų krosnyse nuo 24 - 36 h ir dar labiau susmulkinus vaisius, iš jų išspaudžiamos sultys, kurios yra fermentuojamos maždaug dvi dienas. Po fermentacijos tekila distiliuojama du arba tris kartus.

Tekilos sudėtyje turi būti ne mažiau nei 51 % mėlynosios agavos, kitą dalį dažniausiai sudaro kukurūzai ir cukranendrės. Aukščiausios kokybės tekila gaminama tik iš agavos, tokiu atveju ant etiketės dažniausiai rasite užrašą (100% de Agave). Norėdami įsitikinti, ar tekila tikrai pagaminta Meksikoje ir pagal jai keliamus reikalavimus, ant butelio etiketės turėtumėte rasti žymą - NOM (Norma Official Mexicana).

Tekila skirstoma į 4 kategorijas:

  • Blanco, plata arba silver - jauna nebrandinta skaidri tekila, iš karto po distiliacijos supilstoma į butelius.
  • Gold arba oro - jauna nebrandinta gelsvos spalvos tekila, į kurią dedama karamelės, fruktozės ir kitų prieskonių.
  • Reposado - gelsvos spalvos, švelnesnio ir išraiškingesnio skonio tekila. Ne mažiau nei 2 mėnesius brandinta ąžuolo arba raudonmedžio statinėse.
  • Añejo (Extra añejo) - nuo 1 iki 4 metų amerikietiško burbono statinėse brandinta tekila. Jos spalva yra tamsesnė nei reposado, o skonis dar švelnesnis ir subtilesnis.


Dažniausiai balta tekila geriama atšaldyta su citrina ir druska. Prie gold tekilos puikiai tinka apelsino skiltelė su cinamonu. Nereikia pamiršti, kad tai puikus ingredientas įvairiems kokteiliams, iš kurių populiariausias „Margarita". Premium tekila (reposado, añejo) turėtų būti geriama kambario temperatūros (be citrinos ir druskos), kad galėtų atsiskleisti ypatingas jos aromatas. Garsus krištolinių taurių gamintojas „Riedel" netgi sukūrė specialias taures tekilai, kurios atskleidžia visus šio netradicinio gėrimo aromatus.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Šokoladinė mada
Šokoladinė mada

Žinomi modeliai ir artistai demonstruoja neįtikėtinai skanias šokoladines suknias.

Nori būti mylima administratorė? Išrink komandai geras biuro kėdes
Nori būti mylima administratorė? Išrink komandai geras biuro kėdes

Tau, kaip biuro administratorei, tenka įvairios užduotys, greičiausiai patikėta ir išrinkti ergonomiškus baldus visiems biuro darbuotojams. Tai rimta užduotis, kadangi daugelis žmonių ant kėdės praleidžia ko ne visas aštuonias darbo valandas, o kritiniais atvejais nepakyla ir per pietų pertrauką. Nuo to ar patogi kėdė priklauso žmogaus savijauta, sveikata ir nuotaika. Taigi, kokie pagrindiniai pasirinkimo principai? Viena didžiausių elektronin...

ČIOP ČIOP pristatė naujam sezonui subrandintas naujienas (foto)
ČIOP ČIOP pristatė naujam sezonui subrandintas naujienas (foto)

Dvigubai didesnis studijos plotas, 5 žemynų virtuves atstovaujančių 10-ies virtuvės šefų komanda ir moderniausia šalyje virtuvės...

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Mielinių blynų raugą vertėtų pradėti ruošti prieš 5-6 valandas. Iš pradžių piene ištirpinkite mieles ir dalį miltų, o tik vėliau, kai raugas ims kilti, berkite likusius miltus, dėkite prieskonius.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Virtų bulvių cepelinai su mėsa Sūrio padažas makaronams Pekino kopūstų salotos Silkė su cinamonu Burokėlių salotos Česnakinis padažas kebabams
Reklama
Prisijunk prie mūsų!