Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Tekila

2011-05-31 16:13:21
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Tekila

Tekila yra meskalio rūšis. Lygiai taip pat, kaip bet kurio brendžio negalime vadinti konjaku, ne visus meskalius galima vadinti tekila. Tekila yra gaminama pagal griežtus Meksikos Tekilos reglamentavimo tarybos nuostatus ir tik penkiuose - Chalisko, Mičoakano, Gvanachuato, Tamauilpo ir Najarito valstijų regionuose.

Nors tekila labai dažnai asocijuojama su kaktusais, jie neturi nieko bendra su šiuo gėrimu, kuris yra gaminamas iš agavos sulčių. Meksikoje auga daugiau nei 200 šio augalo rūšių, tačiau tekilos gaminimui gali būti naudojama tik mėlynoji agava (Agave Tequilana Weber Blue), kuri užauga per 8-12 metų. Kai agava yra tinkama tekilos gamybai, išoriniai jos lapai nupjaunami ir paliekamas tik vaisius (jis sveria apie 25-55 kg), dėl savo panašumo į ananasą, ispaniškai dar vadinamas "piňa". Jis smulkiai sukapojamas ir kaitinamas uždarose nerūdijančio plieno ar plytų krosnyse nuo 24 - 36 h ir dar labiau susmulkinus vaisius, iš jų išspaudžiamos sultys, kurios yra fermentuojamos maždaug dvi dienas. Po fermentacijos tekila distiliuojama du arba tris kartus.

Tekilos sudėtyje turi būti ne mažiau nei 51 % mėlynosios agavos, kitą dalį dažniausiai sudaro kukurūzai ir cukranendrės. Aukščiausios kokybės tekila gaminama tik iš agavos, tokiu atveju ant etiketės dažniausiai rasite užrašą (100% de Agave). Norėdami įsitikinti, ar tekila tikrai pagaminta Meksikoje ir pagal jai keliamus reikalavimus, ant butelio etiketės turėtumėte rasti žymą - NOM (Norma Official Mexicana).

Tekila skirstoma į 4 kategorijas:

  • Blanco, plata arba silver - jauna nebrandinta skaidri tekila, iš karto po distiliacijos supilstoma į butelius.
  • Gold arba oro - jauna nebrandinta gelsvos spalvos tekila, į kurią dedama karamelės, fruktozės ir kitų prieskonių.
  • Reposado - gelsvos spalvos, švelnesnio ir išraiškingesnio skonio tekila. Ne mažiau nei 2 mėnesius brandinta ąžuolo arba raudonmedžio statinėse.
  • Añejo (Extra añejo) - nuo 1 iki 4 metų amerikietiško burbono statinėse brandinta tekila. Jos spalva yra tamsesnė nei reposado, o skonis dar švelnesnis ir subtilesnis.


Dažniausiai balta tekila geriama atšaldyta su citrina ir druska. Prie gold tekilos puikiai tinka apelsino skiltelė su cinamonu. Nereikia pamiršti, kad tai puikus ingredientas įvairiems kokteiliams, iš kurių populiariausias „Margarita". Premium tekila (reposado, añejo) turėtų būti geriama kambario temperatūros (be citrinos ir druskos), kad galėtų atsiskleisti ypatingas jos aromatas. Garsus krištolinių taurių gamintojas „Riedel" netgi sukūrė specialias taures tekilai, kurios atskleidžia visus šio netradicinio gėrimo aromatus.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

3D tapyba gali būti marginami ir indai
3D tapyba gali būti marginami ir indai

Tai Jus tikrai sužavės! Teptuku galima sukurti ir trimatį vaizdą! Ar norėtumėte pavalgyti iš tokios lėkštės, kurioje plaukioja gražiausios žuvys? Kaip tai atrodo vizualiai sužinosite pažiūrėję video! :)

Vokietijos vynų regionai bei vynai
Vokietijos vynų regionai bei vynai

Dauguma Vokietijos vynuogynų yra prie pačios šiauriausios „vyno klimato juostos“ ribos. Būtent ten šalčiui neatsparios vynuogės gali augti tik apsaugotose saulėtose plantacijose. Vynuogynai Vokietijoje auginami labai seniai - nuo Karolio Didžiojo laikų. Vynuogės į šį kraštą pradėtos vežti Šiaurės romėnams užkariavus Galiją. Vynuogynai pradėti sodinti prie Reino, Mozelio upių, nes svarbiausia buvo vynuogių išplukdymas laivais.

Įspūdingos gėlės iš daržovių
Įspūdingos gėlės iš daržovių(1)

Maisto drožinėjimo menas yra žinomas jau seniai, tačiau įraše pavaizduotas žmogus - tikras meistras. Jo išpjaustytos gėlės trodo beveik kaip tikros!

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Arbūzas bus prinokęs, jei jo luoba blizgės, o pabeldus girdėsis švarus, skambus garsas.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Virtos “gėlytės” Salotos su lašiša Jūros lydeka, kepta folijoje su daržovėmis ir mozarella sūriu Burokėlių salotos Krevetės grietinėlės padaže Žemaičių blynai su faršu
Reklama
Prisijunk prie mūsų!