Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Vokietijos vynų regionai bei vynai

2011-05-03 15:40:31
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Vokietijos vynų regionai bei vynai

Dauguma Vokietijos vynuogynų yra prie pačios šiauriausios „vyno klimato juostos“ ribos. Būtent ten šalčiui neatsparios vynuogės gali augti tik apsaugotose saulėtose plantacijose.

Vynuogynai Vokietijoje auginami labai seniai - nuo Karolio Didžiojo laikų. Vynuogės į šį kraštą pradėtos vežti Šiaurės romėnams užkariavus Galiją. Vynuogynai pradėti sodinti prie Reino, Mozelio upių, nes svarbiausia buvo vynuogių išplukdymas laivais.

Viduramžiais vynuogynai išplito net iki Baltijos jūros ir apėmė tris kartus didesnius plotus nei dabartinėje Vokietijoje. Po karo negandų vynininkystę puoselėti padėjo dvasininkai bei kilmingieji.

Didžioji dalis vokiško vyno yra „grynaveisliai“, t.y. vynai gaminami tik iš vienos rūšies vynuogių. Pagrindinis vyno skirstymo į atitinkamas kokybės grupes kriterijus yra vynuogių cukringumas tuo metu, kai imamas jų derlius. Žemiausią pakopą užima stalo ir vietinis vynas, tuomet eina įvertintas aukštos kokybės vynas. Senovėje, šeštajame ir septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje madingiausias buvo saldus vynas, o šiandien atvirkščiai – dominuoja sausasis vynas.

Visame pasaulyje yra puikiai žinomas prie Mozelio upės slėnio augančių vynuogių vynas. Ahro slėnyje vynuogių plotai žymiai sumažėjo, todėl vyno daryba sumažėjo. Vyno kultūra į Reino kraštą atkeliavo iš senovės Romos, vėlyvuoju jos imperijos laikotarpiu. Mittelrein – labiausiai į šiaurę nutolęs vyno kraštas. Jis žymus savo pilimis ir vynu. Reingau krašte vynuogynai dar tebepriklauso seniesiems dvarininkams. Šio regiono vyndariai lieka ištikimi Riesling rūšies vynuogėms, iš kurių išgaunamas nepaprasto skonio vynas. Piečiausias Vokietijos vynininkystės kraštas – Badenas, kurio ilgis daugiau nei 400 kilometrų.

Prie Maino gyvenančių vokiečių vyno pasaulis visai kitoks. Čia ilgą laiką favoritu buvo Silvaner vynas, tačiau jį vėliau išstūmė, sukryžminus Silvaner ir Riesling rūšių vynuoges, gautas Muller-Thurgau. Frankofonija visada buvo sausojo vyno garbintoja. Šio regiono vynas visuomet išsiskyrė tuo, jog jis pateikiamas įvairiausių formų buteliuose.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Maisto pasirinkimas: tausojame sveikatą ir aplinką
Maisto pasirinkimas: tausojame sveikatą ir aplinką

Dar visai neseniai gaminant pietus nesijaudinome, ką dedame į lėkštę. Tačiau prasidėjusi maisto pramonės revoliucija įnešė į mūsų kasdienį racioną nemažai naujovių: maisto priedais papildytus produktus, pakuotes, kuriose maistas negenda ištisus metus, pusfabrikačius, greitą maistą ir t.t. Nors galva sukasi nuo maisto gausos ir produktų pasirinkimo, visgi dabar kaip niekada esame susirūpinę tuo, ką dedame į burną.

Maisto kalendorius. Vasaris
Maisto kalendorius. Vasaris

Vasario 1 diena: Kepto Aliaskos deserto

TOP 10 mielų keksiukų
TOP 10 mielų keksiukų

Keksiukus papuošti galime kuo įvairiausiai, tačiau šie kulinarai tikrai nestokojo fantazijos! Be abejonės, į idėjos įgyvendinimą įdėta daug darbo, tačiau atrodo tikrai įspūdingai!

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Neleiskite savo mažyliui gaminti pasilipus ant kėdės – vienas neatsargus judesys gali baigtis kritimu ir rimta trauma. Geriau pasodinkite jį prie stalo atitinkamo aukščio kėdutėje arba gamybos procesą perkelkite į žemesnę vietą – juk blynų tešlą įmanoma suplakti ir ant grindų padėtame dubenyje!

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Česnakinis padažas kebabams Kepti šonkauliukai medaus-garstyčių marinate Pekino kopūstų salotos Marinuota strimele Silkė su cinamonu Įprasti morenginiai sausainiai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!